*Nettavisen* Økonomi.

- Boligprisene kan være feil i lang tid

Foto: Swedbank First Securities (First Securities)

Sjeføkonom mener boligmarkedet er i en lykkelig situasjon. Det trenger ikke vare.

01.07.09 14:48

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i meglerhuset First Securities, kunne onsdag konstatere at de kraftige rentekuttene har hatt en sterk effekt på boligprisene.

NA24- din næringslivsavis

– Det er ingen tvil om at rentekuttene virker kraftig på boligprisene. Faller renten med et prosentpoeng løfter det boligprisen med over tre prosent, ifølge Norges Bank sin modell. Dette er en veldig rask effekt. Nå har vi fått et rentekutt på fire prosent, og det gir en kraftig effekt på boligprisene, sier Andreassen til NA24.

Årsaken til det, mener Andreassen, er at når folk skal kjøpe bolig så er det veldig mange som vurderer betalingen av boligen ut ifra hva de må betale med dagens flytende rente. Derfor blir også spotrenten utslagsgivende i det korte bildet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Lav rente og arbeidsledighet
Det andre forholdet som påvirker boligprisen på kort sikt er arbeidsledigheten og tilstanden i arbeidsmarkedet.

– Stiger ledigheten med 1 prosentpoeng så faller boligprisen med 10 prosent, ifølge Norges Bank sine modeller. Men det tar mellom fire og fem år før det slår fult ut. Jeg tror vi vil se effekter av det, sier Andreassen, som sier at vi ikke kan leve med dagens situasjon som består av lav rente og lav arbeidsledighet.

– Enten skal arbeidsledigheten kraftig opp, eller så skal renten opp, sier Andreassen som mener at boligmarkedet nå er i en lykkelig situasjon.

– Man har fått en medisin for sykdommen, men ikke fått sykdommen ennå, sier Andreassen til NA24.

Nybygg og tomter avgjørende
Men i det langsiktige perspektivet er det ikke rente og arbeidsmarkedet som er viktigst.

– Konjunkturene driver boligprisene opp og ned. Men de langsiktige driverne er andre. Det er prisen på å bygge nytt og tilgangen på tomter. Prisnivået på boliger er basert på langsiktige trender, sier Andreassen.

Han sier at på kort sikt så har ikke markedet uttømt effekten av en lavere rente, men målt mot de langsiktige trendene er boligprisene for høye.

– Men de kan være feilpriset lenge, sier Andreassen.

– Ikke investering
Men hva skal man gjøre da, dersom man har planer om å tre inn i markedet? Kjøpe nå eller vente? Vi spurte sjeføkonomen. Og svaret er enkelt:

– Gjør det som passer familien. Ikke legg vekt på det som en investeringsbeslutning. Man skal ha råd til å betjene renten, selv om den stiger. Og mener man virkelig alvor bør man regne differansen mellom dagens rente og en høy rente, og sette tre fjerdedeler av det som nedbetaling til gjelden. Da vet du at du kan leve godt, selv om renten en dag skulle stige, råder Andreassen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.