*Nettavisen* Økonomi.

- Boligprisene ned 20 prosent

Foto: André Clark Utvik (TV 2 Nettavisen)

Norske boligpriser kan bli satt år tilbake dersom aksjestrateg Ivar Strompdal får rett.

19.05.06 13:10

I Dagens Næringsliv torsdag spår aksjestrateg Ivar Strompdal i ABG Sundal Collier at boligrenten kan komme opp mot ti prosent om et par år. Han mener galopperende råvarepriser vil smitte over på den internasjonale inflasjonen og rentenivået.

Slår anslaget til vil boligmarkedet få kraftig medfart.

- Jeg tror ikke renten skal opp til ti prosent. Men hvis lånerenten stiger til rundt ti prosent, vil det gi en nedgang på cirka 20 prosent i boligprisene dersom alt annet i økonomien er likt, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

To år tilbake
Dørum baserer seg på beregninger fra Norges Bank.

- Med et fall på 20 prosent, vil vi være tilbake på samme nivå som i februar 2004. Boligmarkedet vil med andre ord bli satt drøyt to år tilbake, sier Dørum.

DnB NOR-økonomen påpeker imidlertid at det er mye mer som virker inn på boligprisene enn bare rentenivået. Også arbeidsmarkedet og børsutviklingen har mye å si.

- Tatt ut av luften
Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret er i likhet med Dørum skeptisk til Strompdals spådom.

- Vi tror ikke noe på dette, og anslaget er helt tatt ut av luften. Hadde han sagt at renten skal ligge på fem eller seks prosent kunne vi snakket sammen, sier Øye til TV 2 Nettavisen.

Men også Prognose-sjefen mener det er åpenbart at en kraftig renteøkning vil gi utslag i norsk økonomi og boligprisene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.