NA24.no

- Boligprisene skal lenger ned

Sist oppdatert:
Prisoppgangen i januar og februar var bare et blaff, mener DnB Nor.

Rentekuttene har bidratt til å dempe fallet i boligprisene. Men neste bølge som er høyere arbeidsledighet vil senke prisene ytterligere, tror DnB Nor Markets i sin rapport Økonomiske utsikter.

NA24 - din næringslivsavis

Boligmarkedet har vist tegn til bedring de første månedene i 2009. I januar og februar steg prisene, mens den sesongjusterte utviklingen mars var negativ. Nå tror DnB Nor at vi kommer til å se en flat utvikling fremover, men at vi ser nedgang mot slutten av året.

Faller mot jul
- Vi venter at boligprisene vil kunne svinge noe fra måned til måned, men at tendensen vil være sideveis mesteparten av året og kunne trekke noe ned mot slutten av året. På årsbasis kan prisene fall med 2 prosent i år og ytterligere litt neste år, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i rapporten.

Grunnen til fallet er at det tar tid før arbeidsledigheten slår inn senere enn rentekuttene. Norges Banks rentekutt fikk en umiddelbar effekt i løpet av vinteren.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- I vår modell for boligpriser er utviklingen i husholdningenes disponible inntekter, arbeidsledighet, renter og boligbygging viktige forklaringsfaktorer for boligetterspørselen på kort sikt. Renteendringer slår raskere inn i boligprisene enn utvikingen i arbeidsledigheten, skriver Aamdal.

- Det kan være en grunn til at prisfallet stanset så raskt opp etter at renten ble senket så mye i fjor. Virkningen av økende arbeidsledighet kan komme senere, fortsetter han.

Manglende kreditt
Han trekker også frem at manglende tilgang til kreditt kan ha medvirket til fallet i prisene i fjor. Vi så da spesielt at bankene strammet kraftig inn på mellomfinansieringen til personkundene, slik at omsetningen av boliger falt dramatisk.

Nå har situasjonen blitt noe bedre.

- Etter at bankene fikk anledning til å bytte boliglånene i statspapirer, har tilgangen til boliglån blitt bedre. Men fortsatt er nok kredittilgangen både ved kjøp og mellomfinansiering vanskeligere nå enn for ett år siden og det er ikke så åpenbart at situasjonen vil endre seg så mye med det første, skriver Aamdal.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere