*Nettavisen* Økonomi.

- Boligprisene skal til himmels

Foto: Montasje (Nettavisen)

Nordmenns forventninger til boligmarkedet går rett til topps.

14.09.09 14:34

DnB Nor Eiendoms Forventningsbarometer for tredje kvartal peker bare én vei, og det er oppover. Undersøkelsen, som er utført av Questio for DnB-konsernet, viser at nordmenn igjen har fått troen på sterk boligprisvekst.

Forventningene til boligveksten er nå tilbake på 2006-nivået, med 2 av 3 nordmenn som tror på boligprisvekst i kommende to årsperiode.

- «Alle» er enige i at det er de raske rentekuttene som har satt fart i boligmarkedet og gjort at prisveksten har tatt av. Men det at folk flest føler seg trygge på jobbene sine og den økonomiske utviklingen har vel så mye å si, heter det i DnBs kommentarer til rapporten.

Tro på egen økonomi
I forrige kvartal meldte DnB Nor Eiendom om at andelen som trodde på boligprisvekst var økt sterkt fra høsten/vinteren 2008, men at det var en tro på moderat prisvekst. Den siste undersøkelsen viser at det er enda flere som tror på boligprisvekst, og i tillegg er det en dreining mot at flere tror boligprisene vil øke mye. Forventningene om økte boligpriser er veldig samstemte rundt om i landet,

Undersøkelsen viser videre at nordmenn har en ukuelig tro på egen økonomisk utvikling. Selv finanskrisen i året som er gått har ikke rokket særlig ved dette, heter det i rapporten.

- Det var en liten antydning til økning av antallet som tror på forverret økonomi mot slutten av fjoråret, mens nå er denne andelen nede i kun 7 prosent, heter det.

Vestfoldingene utmerker seg med størst optimisme på vegne av egen personlig økonomisk utvikling, mens i den andre enden av skalaen finner vi Hedmark, Oppland, Hordaland og Telemark.

Få tror på fall
Forventningsbarometeret til DnB Nor Eiendom viser at kun 9 prosent av de spurte tror på nedgang i boligprisene.

Undersøkelsen er en telefonundersøkelse mot et representativt utvalg av befolkningen over 18 år. Den skal avdekke holdninger og fremtidstro i et to års perspektiv når det gjelder «utviklingen i boligprisene i sitt område» og «Egen personlig økonomisk utvikling».

I starten av august betegnet Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund det norske markedet som eksepsjonelt stkerkt.

- Det er ingen andre boligmarked i Europa som har en så god utvikling som det norske. Dette skyldes en kombinasjon av lave renter og en fortsatt svært lav arbeidsledighet, sa han.

Les mer her: - Europas beste boligmarked

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.