NA24.no

- Boligprisene stiger mer enn forventet

- Det ble solgt 4268 boliger i juli. Et normalt nivå, sier Dreyer.
- Det ble solgt 4268 boliger i juli. Et normalt nivå, sier Dreyer. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Sjette måneden på rad med prisvekst.

Tirsdag presenterte Eiendom Norge boligprisene for juli. 

Christian Dreyer, administrerende direktør i selskapet, meldte at boligprisene steg i løpet av sommermåneden.

Sterk måned
- Juli viser ofte en nedgang. Det er en grunn til at vi sesongkorrigerer tallene med 0,8 prosent. Juli 2014 har gitt en oppgang på 0,1 prosent høyere boligpriser. Det er sterke tall for juli å være, sier Dreyer under pressekonferansen.

Juli har derfor vært en sterk måned prismessig og viser en forsiktig oppgang.

Dreyer forteller at veksten i juli er overraskende.

Med sesongkorrigert vekst har boligprisene i juli vokst med 0,9 prosent. Sammenlignet med 2013 har prisen vokst 2,6 prosent.

- Dette er en sterk boligprismåned med den veksten vi nå ser, sier Dreyer.

- Det ble solgt 4 268 boliger i juli. Noe som er et normalt nivå.

Nå er han spent på hvordan august vil utvilke seg.

- Helt på høyden igjen
- Boligmarkedet i de store byene, bortsett fra Stavanger, er helt på høyden igjen, sier Terje Strøm, sjefsøkonom og partner i NyAnalyse, til Nettavisen.

- Langt bedre enn ventet for juli med sterk oppgang korrigert for lavsesong. Oslo vil trolig oppleve ny sterk vekst i august, og nedgangen er nok bak oss, sier Strøm.

- Nå er boligmarkedet på høyden igjen, mener Terje Strøm.

Han nevner fire grunner til at boligprisene nå øker; befolkningsvekst, god lønnsoppgjør, lav rente og lavere skatter.

God etterspørsel
Så langt i år har vi hatt en prisvekst på tre prosent. Fortsetter markedet i denne takten, vil vi ha en prisvekst på seks prosent på slutten av året.

- Så langt har vi sett et normalt år på boligmarkedet. Det er god etterpsørsel og mye boliger på salg som dekker etterspørselen. Høsten vil komme til å gi høy aktivitet med en mer modernat prisuvikling, sier Dreyer. 

- Det er ikke unormalt at det er de store byene som har de sterkeste prisutviklingene i juli. Svært få eneboliger selges i juli, mens det er leiligheter det selges mest av, sier Dreyer.

Det ble solgt 15 eneboliger i juli i Oslo, mens det bel solgt 658 leiligheter i Oslo i juli. Dette er svært uvanelig i forhold til resten av året.

Femover i august tror Dreyer at tilbudet på leiligheter bare vil øke. Tilbudet i Trondheim, Stavanger og Oslo har vært godt og vil fortsette. 

Dreyer oppsummerer tallene:

- Boligprisene i juli er sterkere enn forventet, med de vil være noe moderate i august. Dette er sjette måneden på rad med sesongkorrigert vekst. Alle regioner hadde i juli en sterk prisutvikling. Tromsø skiller seg kraftig ut fra resten av landet der, sier Dreyer. 

Geografiske forskjeller
Tromsø fortsetter veksten de har hatt det siste året og har sterkest prisvekst med 0,9 prosent. Oslo følger ikke langt etter med 0,5 prosent og Bergen har en økning på 0,4 prosent.

Kristiansand, som lenge har vært negativt, er nå ifølge Dreyer på vei inn i en positiv vekst.

Stavangerregionen vil fortsatt være svak, mener han.

Les også: - Boligprisene er på vei opp igjen

Nye utleieprisrekorder i Oslo
Som Nettavisen skrev forrige uke viser tall fra Utleiemegleren at det nå i snitt koster 8 948 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en oppgang på 6,4 prosent fra måneden tidligere.

Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 10,0 prosent. Det har aldri tidligere blitt registrert en så høy pris for å leie en 1-roms leilighet i Oslo.

- De best beliggende utleieleilighetene går fort unna til gode priser, mens de utleieleilighetene som ligger noe lengre unna sentrum er tyngre å få leid ut. Siden årsskiftet har vi sett at det er mange ledige utleieboliger over hele landet, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemeglere, i en pressemelding. 

I snitt kostet det 11 511 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i juli 2014, dette er en oppgang på 2,0 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 4,1 prosent.

Det har aldri tidligere blitt registrert en så høy pris for å leie en 2-roms leilighet i Oslo.

Uenige om prisene

Før helgen presenterte OBOS og Holbergfondene sine boligpristall. OBOS meldt at kvadratmeterprisen på brukte OBOS-boliger i Oslo-området var 0,4 prosent lavere i juli enn i juni.

- Juli er normalt en stille måned i boligmarkedet. Til tross for de varme ukene vi har hatt nå, har prisene holdt seg nokså stabile gjennom sommeren. Salget har også vært godt, med 440 boliger solgt. Det er 46 flere enn i juli fjor, sa kommunikasjonsdirektør i OBOS, Åge Pettersen, i en pressemelding.

Mens Holbergforndene meldte at boligprisene steg i juli.

- Vi hadde en nedperiode i slutten av 2013 og begynnelsen av 2014. Nå ser det ut som folk har lagt det bak seg og vi er på'n igjen med prisøkninger, sa Kjetil Melkevik, leder for sluttkunder hos Holbergfondene, til Nettavisen før helgen.

Verdt å bemerke seg er at OBOS ser kun på sine OBOS-boliger, mens Holbergforndene ser på helheten i markedet.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere