*Nettavisen* Økonomi.

- Boligprisene vil falle med Erna

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)

UIO-professor mener fjerning av formueskatten vil gi boligprisfall.

30.10.12 08:27

Fjerning av formuesskatten betyr økt risiko for boligprisfall. Det sier økonomiprofessorene Steinar Holden og Hilde Bjørnland til Dagens Næringsliv (DN) tirsdag.

Høyres nestelder Jan Tore Sanner blåser av påstanden og karakteriserer professorenes innfallsvinkel som marginal.

Gunstige skatteregler for boligformue fører til overinvestering i boliger. Boligskatten beregnes ut fra netto formue, slik at gjelden først trekkes fra. Mens skatteverdien av blant annet bankinnskudd og aksjer fastsettes til markedsverdi, kan skatteverdien av bolig maksimalt utgjøre 30 prosent.

Dette innebærer en favorisering av bolig sammenlignet med investering i aksjer eller andre formuesobjekter, skriver DN.

- Å fjerne formuesskatten øker risikoen for et boligprisfall, sier professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo som får støtte av professorkollega Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.

Ifølge de to professorene vil en brå fjerning av formueskatten føre til boligprisfall, mens en gradvis fjerning av formuesskatten mer vil bidra til å dempe prisveksten.

Finanspolitisk talsmann og nestleder i Høyre Jan Tore Sanner er ikke bekymret for at boligprisene kan falle når formuesskatten fjernes.

Han mener arbeidsinnvandring, urbanisering og boligbygging betyr mer for boligprisene enn formuesskatten og forteller til DN at å finjustere boligprisene med formueskatten er et dårlig virkemiddel.

FÅ MED DEG DISSE SAKENE:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag