*Nettavisen* Økonomi.

- Boligprisene vil falle videre

Foto: (Scanpix/Montasje)

Svein Gjedrem åpner for ytterligere rentekutt.

12.02.09 18:12

Svein Gjedrems tale til samfunnstoppene torsdag er preget av tro på at finanskrisen er alvorlig, men noe Norge kan håndtere.

NA24 - din næringslivsavis

Vi er imidlertid ikke frikoblet fra krisen, og for deg og meg vil det si at vi må tåle lavere lønnsvekst, høyere arbeidsledighet og fortsatt fallende boligpriser.

Kan kutte renten mer
Den andre siden av dette bildet er at Gjedrem åpner for lav rente lenge. Han frykter ikke at lav rente vil føre til at man får en ny boble i nær fremtid.

- Vi har et annet bilde i kredittmarkedet og for boliger. Innstrammingen hos bankene har vært stor, og boligprisene vil fortsette å falle en tid, sier Gjedrem til NA24.

- Boligen kan ikke belånes like mye, og vi får dermed ikke samme dynamikk. I tillegg vil ledigheten øke videre. Dermed er det ikke denne type bevegelse vi ser nå, heller tvert om.

- Vil det si at vi kan forvente lav rente i lang tid?

- Jeg synes det er vanskelig å spå over en lang periode, sier Gjedrem til NA24.

I talen sier Gjedrem at boligprisfallet vil gi folk mindre handlefrihet. Flere vil ønske å redusere gjelden, og bankene vil gi mindre lån. Dette gjør det viktigere å stimulere økonomien, noe som blant annet kan gjøres gjennom lav rente.

- Også i rentesettingen har vi fortsatt rom for å stimulere, sier Gjedrem videre.

Se talen direkte med TV 2 Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

287071

Vil skjerpe boligskatt
Boligeiere som nå har sett boligprisene falle kraftig må også forberede seg på økt boligbeskatning dersom Gjedrem får viljen sin.

Beskatning av fordel av egen bolig, som uansett bygde på at verdien av bolig ble satt lavt, ble tatt bort i 2005. Samtidig ble fradraget i personinntekt for gjeldsrenter ført videre. Boligeiere får altså fradrag for utgifter til inntekts ervervelse, men skatter ikke av fordelen, sier Gjedrem i talen.

- Skattekilene fører til at det rentenivået som er riktig for husholdningene, blir for høyt for bedriftene. Den skjermer låntakere for økt rente i oppgangstider og fører til sterkere utslag i prisene på boliger. Det vil ikke være riktig å skjerpe boligbeskatningen nå, men en reform vil være å anbefale når konjunkturen snur, sier sentralbanksjefen videre.

Les hele talen her

- Urovekkende utvikling
Før rentemøtet i mars gir imidlertid ikke sentralbanksjefen veldig klare signaler, men Gjedrem påpeker at tiltakene som er gjort ikke har hatt den ønskede effekten. Da Norges Bank satte ned renten med 1,75 prosent i desember, ble det henvist til impulsene banken hadde fått fra bedriftsnettverket.

- Bedriftsnettverket til Norges Bank definerte i november situasjonen som ”et infarkt”. Dere har nå kontakt med bedriftene i dette nettverket igjen – har infarktet vedvart?

- Vi har ennå ikke oppsummert inntrykkene vi har fått fra nettverket.

- Men det har skjedd mye i de siste tre månedene?

- Vi synes det er urovekkende at de omfattende tiltakene som har blitt iverksatt i mange land ikke har hatt den effekten som ønsket, sier Gjedrem.

- Situasjonen i oktober og november var svært spesiell, og vi ser en bedring i forhold til dette. Kredittmarkedet har løsnet noe, men det er fortsatt noe igjen før vi har et velfungerende marked.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Positiv til krisepakkene
Tiltakspakkene i Norge og i utlandet har vært omfattende. Gjedrem mener tiltakene er gode, men at det fortsatt gjenstår mye før vi er i mål.

- Hvordan vil du vurdere de tiltakene som har kommet i Norge?

- Det har kommet omfattende tiltak for å styrke likviditeten. Disse tiltakene har virket et godt stykke på vei. Vi ser at den panikken som eksisterte i markedene i oktober har lagt seg. Problemene nå fremover er at bankene rasjonerer på kreditten for å få opp egenkapitalen. Tiltak som søker å løse denne situasjonen er riktige tiltak, mener Gjedrem.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag