*Nettavisen* Økonomi.

- Boligprisene vil falle

Den internasjonale finanskrisen er ikke over. Økonomene i Nordea tror derfor at nedturen i det norske boligmarkedet vil fortsette.

21.04.08 18:55

Mandag la den nordiske storbanken Nordea frem sin kvartalsrapport «Økonomiske utsikter».

Den gode nyheten er at de venter at Norges Bank vil sette ned styringsrenten neste år.

Det negative er at den internasjonale finanskrisen vil vedvare, med fortsatt høye boliglån og et svakt boligmarked som resultat.

Les også: - Boligprisene kan falle 25 prosent

Boligprisene ned

«Boligprisene faller langsomt, igangsettingen av nye boliger faller og forbruksveksten avtar. Vi regner med at disse vekstdempende effektene av renteøkningene vil fortsette», skriver banken i sin rapport.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Nordea-økonomene tror fallet i byggingen av hytter og fritidsleiligheter vil bli enda kraftigere enn nedturen man ser i boligmarkedet.

Les mer om eiendom på Nettavisens nye boligmagasin

Årsaken til de turbulente tidene er å finne i USA. Her har en kraftig svikt i boligmarkedet gitt fall i boligprisene på 10 prosent. Videre har massivt mislighold av lån resultert i den mest alvorlige internasjonale finanskrisen på mange år. Nordea venter ytterligere fall på 10 - 15 prosent i amerikanske boligpriser.

- Skyldes USA

«Dette er ikke en «normal» konjunkturnedgang hvor bedriftene reduserer produksjonen fordi de har produsert for mye og lagrene har blitt for store. Det vil ta lang tid før banksektoren igjen fungerer normalt. Og det vil ta lang tid før husholdningenes finansielle stilling tillater at de igjen investerer mer i boliger og øker forbruket», heter det.

Boligprisene faller langsomt, igangsettingen av nye boliger faller og forbruksveksten avtar. Vi regner med at disse vekstdempende effektene av renteøkningene vil fortsette.

Nordea trekker en parallell til krisen man hadde i Norge etter jappetiden på 80-tallet, med overprisede boliger og kraftig gjeldsøkning hos husholdningene.

«Det tok flere år før økonomien begynte å fungere normalt igjen», skriver Nordea, og viser til at tapene hos amerikanske banker nå er på nivå med det de norske bankene hadde den gangen, størrelsen i økonomien tatt i betraktning.

Myk landing i Norge?

Økonomene i Nordea tror at fortsatt høy oljepris og råvarepriser vil bidra til at Norge vil merke den internasjonale nedturen mindre enn våre naboland.

Banken tror Norges Bank vil sette opp renten én gang til - til 5,5 prosent - får så å senke den til 5,0 prosent i løpet av 2009.

Men uroen i de internasjonale finansmarkedene vil fortsette, noe som vil gjøre at de høye boligrentene kan vedvare. Redusert styringsrente fra sentralbanksjef Svein Gjedrem & Co, trenger altså ikke resultere i lavere boligrente.

Ekspertene uenige

Ekspertene er ikke enige om hvor boligmarkedet skal. Mens First Securities' sjeføkonom, Harald Magnus Andreassen, er enig med sine kolleger i Nordea – han tror på fall i boligprisene – tror DnB NOR at boligprisene skal opp.

«Med en fortsatt høy vekst i lønnsinntektene, rimelig gode utsikter på arbeidsmarkedet, videre vekst i befolkningen og renter som er nær toppen, tror vi det er grunnlag for en ny oppgang i boligprisene i år, men at veksten blir moderat», skriver DnB NOR i sin makroøkonomiske rapport, som ble lagt frem mandag.

Banken tror på en vekst i boligprisene på 2 – 3 prosent i år. Deretter vil boligprisene følge veksten i lønningene, tror banken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag