*Nettavisen* Økonomi.

- Bombastisk og dårlig

Økonomiprofessor Kalle Moene er skeptisk til OECDs vekst-råd.

14.02.07 17:00

Organisasjonen for europeisk økonomisk samarbeid, OECD, publiserte igår den årlige rapporten «Going for growth». Trass i at Norge går så det suser, har organisasjonen en liten håndfull anbefalinger om hvordan den økonomiske veksten skal forbedres.

NA24 - din næringslivsavis

Organisasjonen anbefaler blant annet mer privatisering, mindre sykelønn og trygd, og mindre støtte til jordbruket. Professor i økonomi, Kalle Moene, legger ikke alt for mye vekt på denne rapporten:

- Jeg stiller meg kritisk til at OECD kommer med så bombastiske forslag med så dårlig begrunnelse. OECD gir så vidt jeg kan se ingen gode grunner for å overbevise folk om at disse tiltakene skal føre til videre økonomisk vekst, sier Moene ved Universitetet i Oslo, til NA24.

LES OGSÅ: - Kan ikke slappe av

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Fjeldstad (SCANPIX)

Forsker på velferdens suksess
Oppskriften fra OECD går mot den tradisjonelle skandinaviske velferdsmodellen. Professor Moene ble tildelt hundre millioner kroner før jul nettopp for å forske på hvorfor Norden er så umåtelig økonomisk vellykket.

- Tidligere har det vært slik at når OECD uttrykker så klare meninger, er det fordi de har koordinert utspillene med den politiske administrasjonen i Norge, som for eksempel Finansdepartmentet. Det kan være at OECD uttrykker meninger som administrasjonen ikke tør å komme med selv. Man kan undre seg over om dette er tilfellet, sier Moene.

Han antyder med andre ord at det kan være folk i embetsverket til finansminister Kristin Halvorsen som har bestilt disse meningene fra den europeiske samarbeidsorganisasjonen. Moene er tydelig på at dette vet han ingenting om.

LES OGSÅ: - Bruk mindre penger

Trygden under kniven
Rapporten får noe mer støtte hos sjeføkonomen i Kommunenes Sentralforbund.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Folketrygden ligger allerede på operasjonsbordet og vi mener det er en viktig ting å gjøre. Hele uføretrygden er et kjempeproblem for oss. Det er det bred enighet om, forteller sjeføkonom i Kommunenes sentralforbund, Per Richard Johansen, til NA24.

Han drar frem at det er bred enighet om å holde folk i arbeid. Det er behov for det nå fordi vi er i en høykonjunktur. På lengre sikt på grunn av eldrebølgen.

OECD rapporterer at samtidig som Norge har et av de høyeste bruttonasjonalproduktene per hode, jobber vi samtidig minst i året.

Arbeidslykke
- De nordiske velferdsstatene scorer godt på grunn av arbeidslinjen. Det er mange som jobber, sier Johansen, men legger til at hver enkelt arbeider jobber mindre.

Arbeidslivsundersøkelser har vist at nordmenn likevel jobber mer effektiv enn flere av sine europeiske kolleger.

- Men så spørs det hva som er meningen med livet. Hvem har sagt at det er å jobbe mest mulig? Amerikanerne står på hele året, men har knapt ferie. Det kan hende vi er nærmere meningen med livet, sier KS' sjeføkonom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.