NA24.no

- Bommet på hele veggen

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Holberg Fondene slår fast at «eksperter» kan ta grundig feil.

- Når vi i dag sitter med fasiten er det lett å konstatere at prognosemakerne ikke bare har bommet på blinken og skiven, men i mange tilfeller også på hele veggen, sier Gunnar J. Torgersen i Holberg Fondene.

NA24 - din næringslivsavis

På denne tiden i fjor gikk blant annet Holberg Fondene ut med sin oppsummering av hva som syntes å være forventningene i finansmarkedet for 2008.

Svarte svaner
Det de da slo fast var at noe helt sikkert ville sjokkere verden.

- Ny informasjon vil tilflyte oss og prognosene justeres (when facts change, we change our minds). Det som er vanskelig, ja faktisk umulig, er å predikere det upredikerbare; hendelser som kan og vil overraske og noen ganger sjokkere oss. De mest dramatiske av disse har vi ved flere anledninger omtalt som «svarte svaner», skrev Holberg Fondene ved inngangen av fjoråret.

I fjor het denne «svarte svanen» Lehman Brothers.

Venter gode nyheter
Og Torgersen mener en kan si det samme også om 2009.

- Det eneste vi vet med sikkerhet er at noe vil sjokkere oss også i 2009. På bakgrunn av dommedagsstemningen som nå synes å råde grunnen, skal vi ikke se bort ifra at vi blir sjokkert av gode nyheter. Men ikke ta det for en prognose! sier han.

Men også i år prøver de seg på å oppsummere konsensus i markedet.

2009:
Så hvor skal vi?

Jo, skal en tro dataene Holberg Fondene har samlet inn, vil 2009 bli slik:

  • Amerikanske dollar vil mot euroen styrke seg til i underkant av 1,30.
  • Den norske kronen vil styrke seg mot euroen, og ved utgangen av 2009 stå i 8,25. Den siste tiden har den ligget i intervallet mellom 9,50 og 10 kroner.
  • Oljeprisen vil stige, og et gjennomsnittsanslag fra 19 oljeanalytikere tilsier at oljeprisen ved utgangen av året vil ligge på 75 dollar fatet. Det laveste anslaget som ble gitt var 40, mens det høyeste var drøyt 90.
  • Når det gjelder Oslo Børs har ikke Holberg Fondene turt å gi en gjennomsnittlig oppsummering, fordi rådene fra ekspertene spriker vanvittig, fra for eksempel Stig Myrseths og Kim Evjenths spådommer om nullvekst på Oslo Børs, til Jørgen Randers spådom om 100 prosent vekst. De fleste regner med en vekst mellom 20 og 40 prosent.
  • Boligprisene vil synke mellom 5 og 15 prosent fra 2008-nivå.
  • Rosenborg vinner Tippeligaen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere