*Nettavisen* Økonomi.

- Bøndenes egg-aksjon er ulovlig

Kathrine Kleveland sitter i styret i Norges Bondelag og var torsdag ute for å tømme butikkhyllene i Oslo. Foto: Heidi Schei Lilleås

De kan bli dømt til å betale erstatning, mener en ekspert på boikottlovgivningen.

Sinte bønder blokkerer torsdag landets ni eggpakkerier i protest mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret. Aksjonen er ulovlig, sier stipendiat Kurt Weltzien ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo til NRK.

– Det er den fysiske hindringen, at man stanser en lovlig virksomhet ved fysisk å sperre den, som gjør dette ulovlig, sier Weltzien, som skriver doktoravhandling på boikott som arbeidskampmiddel. Han mener også SMS-aksjonen rammes av lovverket.

– Dette er et ledd i å effektivisere blokkeringen av pakkeriene. Poenget for begge aksjonene er å hindre forbrukeren i å få tak i egg, så jeg mener disse to forholdene må ses i sammenheng og oppfattes som én og samme aksjon, sier Weltzien.

Han sier det nå blir opp til de som eier pakkeriene om de ønsker å få slutt på eggekrigen, og at det mest praktiske er å varsle erstatningssøksmål og å gå rettens vei for å få en midlertidig forføyning som hindrer bøndene i å blokkere transport inn og ut av pakkeriene.

– Hvis de ikke forholder seg til en slik forføyning, blir det alvor. Da vil bøndene sette seg utover rettssystemet, og politiet vil ha et håndfast utgangspunkt for en aksjon. Det tror jeg imidlertid ikke bøndene kommer til å gjøre, sier Weltzien.

Nettavisen møtte torsdag aksjonister på Grønland i Oslo.

Les mer: Egger opp til full strid

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag