- Bør heller bli hjemme og snakke med vanlige nordmenn

UT PÅ TUR: Her er 13 norske helsepolitikere på tur til Australia. Bildet er postet på Høyre-politiker Sveinung Stenslands Facebook-profil. SU-leder Nicholas Wilkinson (innfelt) mener pengebruken på slike turer er unødvendig stor.

UT PÅ TUR: Her er 13 norske helsepolitikere på tur til Australia. Bildet er postet på Høyre-politiker Sveinung Stenslands Facebook-profil. SU-leder Nicholas Wilkinson (innfelt) mener pengebruken på slike turer er unødvendig stor. Foto: Foto: Sveinung Stensland (Facebook) og SU

SU-lederen hardt ut mot politikernes kostbare utenlandsturer.

19.09.14 07:34

Denne uken har Nettavisen satt fokus på stortingspolitikernes mange komitéreiser til utlandet.

Totalt er kostnadsoverslaget for turene som er planlagt i høst og til våren, 10,5 millioner kroner. Flere av komitéreisene er anslått å koste godt over en million kroner.

Les også: Reisebudsjett: 1,4 millioner

Dette får leder i Sosialistisk Ungdom (SU), Nicholas Wilkinson, til å rase mot våre toppolitikere.

- Vi er i ferd med å få en politikerelite som ikke kjenner til vanlige folks hverdag, og da bør de heller bli hjemme og snakke med vanlige nordmenn enn å reise på luksusturer til utlandet, sier Wilkinson til Nettavisen.

- Det er enormt mye penger
Turene går til en rekke land, som Australia, Vietnam, Myanmar, USA, Canada, New Zealand, Singapore, England, Sør-Korea, Japan, Frankrike, Sveits, Østerrike, Filippinene, India, Tanzania og Sør-Afrika.

SU-lederen mener pengebruken er unødvendig stor, og at reisebudsjettene bør strammes kraftig inn.

- Det er enormt mye penger. Jeg tviler sterkt på at alle disse turene er verdt den enorme kostnaden de legger på skattebetalerne, sier Wilkinson, og vektlegger:

- Det som er billig for Stortinget, det er luksusturer for vanlige folk. Og der har du kanskje problemet, de tror det er vanlig, sier han.

Les også: Alle får 164.000 å reise for

- Mens elevene må bli hjemme
Han mener det er et paradoks at politikerne bevilger dyre turer til seg selv, samtidig som norske skoleelever ikke har råd til å reise på skoletur.

- Jeg synes det er utrolig merkelig at noen som tjener så enormt mye får så mange gratisturer, samtidig som unge jenter og gutter må sitte igjen alene når klassene reiser på skoletur fordi vi har et storting som ikke vil bruke penger på skoleturer, sier Wilkinson.

Han viser til den mye omtalte saken om Vårin Larsen (15), som måtte bli hjemme fordi hun ikke hadde råd til å bli med på klassetur.

- Stortingspolitikerne får 164.000 hver å reise for, men de vil ikke sette av penger til skoleturer. Det er altså ikke prioritert, sier han.

- Bør heller reise mer i Norge
Han synes politikerne heller bør reise mer rundt i Norge.

- Jeg tror vi får bedre folkevalgte om de forstår livene vanlige folk lever. De burde oftere komme seg ut og høre på problemene folk sliter med i hverdagen, enn å møte andre internasjonale toppolitikere, sier Wilkinson.

- Men er det ikke lurt at politikerne også lærer av andre land?

- Jo, men innenfor rimelighetens grenser. Det viktigste de kan lære er av de folkene de representerer. Jeg tror justiskomiteen hadde fått mer ut av å besøke politifolk og fanger i Norge, enn å besøke toppbyråkrater i USA, sier han.

Les også: - Kan ikke lukke oss inne

- De stenger seg inne
Stortingspresident Olemic Thommessen (H) forsvarte kostnadene til komitéreisene overfor Nettavisen tirsdag.

- Jeg mener det er viktig at vi som stortingspolitikere ikke lukker oss inne, men skaffer oss innsikt i komiteenes fagområder, sa Thommessen.

SU-lederen kjøper imidlertid ikke presidentens argument.

- Nei, de kan ikke stenge seg inne, men det er akkurat å stenge seg inne de gjør når de drar på luksusturer verden rundt og ikke ser vanlige folks problemer, hevder han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.