*Nettavisen* Økonomi.

- Børsen bedre enn skatteparadis

Det er minst like lønnsomt å spekulere i aksjer som å ha hemmelige konti i skatteparadis, hevder skattesjef.

12.03.08 12:55

At man får bedre avkastning av å ha aksjer på børsen enn å ha hemmelige konto i et såkalt skatteparadis må komme som julekvelden på kjerringa for mange.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi har i noen konkrete saker sett at det er skyhøye forvaltningshonorarer i tillegg til dårlig avkastning. Det er betydelig bedre å plassere penger i aksjer på Oslo Børs og skatte av dette på vanlig måte, hevder seksjonssjef i Skatt øst Øyvind Bakken overfor NA24.

- Dårlig avkastning
Debatten om skatteparadisene raser etter skatteavsløringene i Tyskland. Også nordmenn har grunn til å svette på ryggen, dersom de har penger i den skandalerammede banken i Lichtenstein. Det var en utro bankansatt i Liechtensteinische Landesbank som sendte tyske skattemyndigheter listen med navn over tyske topper som hadde hemmelig konto i banken. Det er forventet at norske skattemyndigheter vil be om utlevering av eventuelle nordmenn på listen over påske.

Og de som har unndratt konti i denne banken, kan vente seg en svimlende regning. Uten at det en gang trenger å ha vært verdt det. Ifølge Bakken kan det i mange tilfeller lønne seg mer å putte de samme pengene i aksjer på Oslo Børs.

- Tror de «sparer» mer
Det er selvfølgelig ikke forbudt å ha konto i banker i verken Andorra, Monaco, Lichtenstein eller Sveits. Så lenge man opplyser om det i selvangivelsen. Men skattesjefen kan ikke riktige skjønne motivasjonen hos skatteunnasluntrerne.

- Det er svært vanskelig å skjønne hva som driver dem som oppretter konti i utlandet og ikke oppgir disse. De tror nok at de «sparer» mer enn de gjør. Uansett er det vel slik at litt av poenget blir borte dersom beløpet oppgis i Norge. Det ser vi av dem som har hatt kontoer i Sveits, sier Bakken.

Og småsparere kan bare glemme lønnsomhet. Det må minst et par millioner til, skal innsparingen være verdt risikoen og bryderiet.

Krever minst et par mill
- Det skal ofte svært store beløp til før det lønner seg. I de sakene vi har hatt ser vi at skatteregningen er beskjeden i forhold til innskuddenes størrelse, sier Bakken.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter at Ditflev-Simonsen-familiens «tanter i Sveits» ble avslørt for offentligheten som hemmelige konti i Sveits, opplevde skattemyndighetene et rush av angrende syndere i Norge. Bakken har ingen tro på at nordmenn med konto i Liechtensteinische Landesbank vil stille seg i kø på ligningskontoret på Tøyen.

- Vi forventer ikke noe rush i forkant av Lichtensteinlistene. De som befinner seg på listen har ikke mye å tjene på stå frem, men dersom man har konto i en annen bank i Lichtenstein eller andre steder, så tilbyr vi gunstige ordninger for dem som står frem, sier Bakken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.