*Nettavisen* Økonomi.

- Børsen skal videre ned

Foto: (Scanpix)

Se hva ekspertene tror om den elleville børsferden. Og si din mening!

25.01.08 09:20

Siden nyttår har Oslo Børs falt som et blylodd før det bremset litt opp denne uken. Selv om markedet har tatt seg noe opp er det fortsatt mange dumper i veien videre.

NA24 - din næringslivsavis

- Markedet vil nok stå lavere til sommeren enn det er nå. Kanskje 33 punkter ned på hovedindeksen. Jeg syntes det fortsatt er mye luft i enkelte selskaper og makrobildet er veldig uklart, sier investor Riulf Rustad til NA24.

Flere dårlige nyheter
Han tror strømmen av dårlige nyheter så vidt har begynt og kommer derfor til å være forsiktige i tiden frem til sommeren.

- For å si det sånn, 6 prosent i banken er en fin ting det. Men man gjør jo alltids noe, noen korte ting opp eller ned, short eller long. Finner jeg noen billige bluechip-aksjer som ikke er syklisk utsatt så er jo det fint. Så kan jeg shorte markedet for å slippe markedsrisiko, sier Rustad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Optimist
En annen kjent investor sier til NA24 at han har mer tro på at Oslo Børs ligger nærmere 400 enn 300 når sommerferien står for tur.

- Det er ingen grunn til å være superoptimist men jeg tror hovedindeksen står nærmere 400 enn 300 når sommeren kommer. Det er i alle fall ikke snakk om panikk og krakk. Vi som husker begynnelsen av 1990-årene vet hvordan et krakk ser ut, sier investoren til NA24.

Hvor tror du Oslo Børs skal? Si din mening nederst i saken.

Han legger til at de største formuesendringene hans har kommet i dårlige tider, og at han ser børsuroen som en ypperlig mulighet til å shorte i markedet.

- Selv har jeg ligget med mye cash siden i fjor, men jeg ser gode muligheter til å shorte inn en god sum i dagens marked. Det man skal passe seg for er giring. Jeg ser at mange bruker giring til andre formål en det det er skapt for, da kan det fort går til helvete, sier investoren.

Kommer for sent
Hedgefond-forvalteren Peter Warren i WarrenWicklund mener børsuroen ikke er over. Først må man behandle «sykdommen» før helbredelsen kan begynne. Og ifølge han er kredittmarkedene en «syk pasient» som har trengt livreddende førstehjelp lenge.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kredittmarkedene sprakk allerede mai i fjor. Først nå begynner det globale markedet å ta inn over seg hva som skjedde og Fed kommer haltende etter med et rentekutt. Det blir som å plutselig starte behandlingen av en pasient som over lengre tid har vært alvorlig syk. Jo lengre man venter jo større og alvorlige vil lidelsene bli, sier Warren til NA24.

Han er positiv til markedet i det korte bildet, men sier at ubalansene må bort før «pasienten» blir frisk.

- Den høye belåningsgraden og kredittkrisen må rettes opp før vi vil se noe bedring. Og akkurat nå er vi inne i en strøm av dårlige nyheter så det kan ta litt tid, sier han.

Hedgefond-forvalteren har ingen formening om hva Oslo Børs vil ligge på til sommeren, og i utgangspunktet bryr han seg heller ikke. For ham er Oslo Børs bare en derivat av alle andre børser.

- For meg er Oslo Børs bare en funksjon av de andre børsene. Den har imidlertid gått langt bedre enn de fleste andre når det går bra og motsatt når det har gått dårlig. Du kan vel si at Oslo Børs er som den amerikanske aksjeindeksen på amfetaminrus. Dette gir selvfølgelig gode muligheter for de som er flinke på Oslo Børs, sier Warren.

Håper på bunn før sommeren
Aksjestrateg Terje Nyborg i det nye Meglerhuset Landsbanki håper bunnen er nådd i løpet av første halvår, men veien frem kommer til å bli ruglete, tror han.

- Det er vanskelig å si hvordan markedet vil se ut frem til sommeren. En ting er i alle fall sikkert. Det blir ingen enveiskjøring, sier Nyborg til NA24.

Han sier at den etterlengtede rekylen markedet nå er inne i ikke vil være en varig oppgang.

- Det er masse problemer som skal løses. Et nytt nivå i markedet skal på plass. Dessuten er det er ganske alvorlig det som nå skjer i USA, sier Nyborg.

- Det som for ett år siden begynte med subprimemarkedet og kredittkrise har fått ringvirkninger og sideeffekter. Det siste nå er obligasjonsforsikringer som har blitt det nye problembarnet. Rentekuttet fra Fed bidrar til å bedre situasjonen for de eksisterende problemene med løser ikke de underliggende problemene, sier han.

Bolig et problem
Han trekker fram boligmarkedet som et av de stor problemene.

- Det sier litt om boligmarkedet borte i USA når det er et av temaene på Oprah Winfrey Show. Det programmet pleier ikke akkurat å ta for seg den slags. Spørsmålet er hvor tøft markedet blir, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ap/RIC FRANCISNår det gjelder hvor Oslo Børs står til sommeren, er han svært usikker.

- Et sted mellom 300-450 kanskje. Men om du ser på markedet så er det ikke så mange andre heller som har filla peiling på hvor vi skal. Til det er markedet for usikkert, sier Nyborg.

Han mener i alle fall at det er altfor tidlig å friskmelde markedet etter bare et par dager med oppgang.

- Det er nok litt for tidlig å komme med slike uttalelser for å si det mildt, sier aksjestrategen.

Litt opp fra dagens nivå
Aksjestrateg Kim Evjenth i Kaupthing tror også på et ruglete markedet i tiden frem mot sommeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henning Aarset

- Vi kommer til å få en ganske volatilt marked i tiden fremover. Jeg regner nok med at vi på slutten vil se en oppgang på 5-10 prosent fra dagens nivå, sier Evjenth til NA24.

Han mener kredittkrisen fortsatt vil gjøre utslag fremover og sier at man vil se makroeffekter i kjølvannet av dette. Også den økonomiske utviklingen og estimatene på inntjeningen hos selskapene vil bære preg av dette.

- Inntjeningsestimatene skal ned, men ikke så langt som markedet har diskontert dem. 35 prosent er altfor mye, det fornuftige er 10-15 prosent, sier han.

Aksjestrategen trekker frem at det fremover kommer en rekke nøkkeltall som vil ha til dels stor innvirkning på hvor markedet skal.

- Resultatsesongen som snart står for tur vil også bli vesentlig. Her blir det mer fokus på forventninger og mindre på resultat, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.