NA24.no

- Bra de snakker sammen

Sist oppdatert:
Forsvarer kontakten mellom DnB-sjefen og statsministeren.

- Jeg vil tro at de fleste politikere vil si, at vi kan ikke komme dit at næringslivet ikke kan ta kontakt med regjeringen, sier Arne Skauge, administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

Saken om at det var tett SMS-kontakt mellom DnB Nors toppsjef Rune Bjerke og Karl Erik Schøtt-Pedersen og statsminister Jens Stoltenberg får stadig større konsekvenser. I forkant av at krisepakken for norske banker ble lagt fram forrige søndag, dumpet DnB Nor statsobligasjoner for 2,3 milliarder kroner, og tjente ifølge DN rundt 40 millioner kroner på handelen. Kredittilsynet undersøker hva DnB Nor visste da de dumpet statsobligasjonene torsdag og fredag forrige uke.

Skauge på sin side synes det ikke er problematisk at det var kontakt med SMK og Bjerke i forkant av krisepakken. Han mener seg feilsitert i VG.

- Feil fremstilling
- Det irriterte meg lite grann i går, at VG gjenga meg at det er galt å ta kontakt med politiske myndigheter. Det kan godt være jeg har uttrykt med uklart, men jeg mente ikke å si det på den måten det kom på trykk. Det viktigste er budskapet nå er at denne pakken må på plass, understreker Skauge.

Skauge er overbevist om at både Bjerke i DnB Nor og Stoltenberg med resten av staben ved SMK kan spillereglene for slik kommunikasjon.

- Konfidensialitetsforståelsen må være på begge sider. Det er ingen grunn til å tro noe annet i denne saken her. Begge disse partene er seg helt bevisst, og har fulgt reglene om konfidensialitet. Man skal være veldig varsom med å problematisere ting bare fordi folk kjenner hverandre, sier Skauge, som mener det er uunngåelig at folk kjenner hverandre i et lite land som Norge.

- Ikke klar før helgen
Når det gjelder DnB Nors salg av statsobligasjoner, og muligheten for at dette skal ha blitt gjort på innsideinformasjon, peker Skauge på at redningspakken ikke var fastlagt torsdag og fredag.

- Det var ikke noe klart bilde av hva en slik pakke ville være før langt ut på fredagskvelden eller ut på lørdag morgen, sier Skauge.

Han mener det er bekymringsfullt at saken nå har fått så store politiske konsekvenser.

- Det er altfor mye fokus på denne problemstillingen, for det er mye viktigere at løsningen kommer på plass. Vi må ikke glemme at siktemålet for pakken er lånetilgangen for befolkningen. Vi vet at det er småbedriftssegmentet er mest utsatt hvis det blir dårlig med tilgang på kapital, fremholder Skauge.

DnB Nor-pakken
- Men pakken blir kaldt DnB Nor-pakken, og det spekulasjonene rundt DnB Nor er omfattende?

- I den grad det har blitt skapt noen tvil om DnB Nor, vil Kredittilsynet gå gjennom dette. Da vil vi få en nøytral og god belysning om spørsmålet, mener Skauge, som peker på at han selv har hatt samme posisjon som Schøtt-Pedersen i den andre Willoch-regjeringen på 1980-tallet. Da hendte det ofte at Skauge var i kontakt med næringslivsaktører når viktige saker var til behandling. Jobben besto da i å berolige aktørene om at sakene ble behandlet på en skikkelig måte, forteller Skauge.

- Det er også et viktig poeng at vi har et embetsverk som ikke blir skiftet ut, men fungerer stabiliserende og sørger for at spillereglene i slike saker blir fulgt, sier Skauge.

Må avvente granskning
Han kan likevel ikke utelukke at noen i DnB Nor kan ha fått innsideinformasjon før statsobligasjonene ble dumpet.

- Men det er vanskelig å vite noe om hvordan dette kunne dukke opp i en markedsavdeling. Dette skal Kredittilsynet undersøke, og vi må vente på dem før man konkluderer noe mer, sier Skauge.

Tilsynet på sin side kan ikke si når undersøkelsene om DnB Nor kan være ferdige.

- Det er helt umulig å si, det kommer helt an på sakskomplekset, sier Kjetil Karsrud som er kommunikasjonsdirektør i Kredittilsynet til NA24.

Redningspakken på 350 milliarder kroner skal etter planen bankes gjennom i Stortinget til fredag.

Hemmeligholder møter
I går offentliggjorde Norges Bank listen over hvilke finansinstitusjoner sentralbanken var i kontakt med før redningspakken ble utformet og lagt fram forrige søndag.

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth vil ikke kommentere hvem i de ulike finansinstitusjonene som har vært i møter med Norges Bank.

- Det ser vi ikke grunn til at vi skal gjøre. Vi har oppgitt at vi har hatt møtene, det får holde med det, fastslår Meisingseth.

- Nærmest offentlig gransking
- Er det for å unngå ytterligere spekulasjoner?

- Kredittilsynet skal ha en granskning. Nå skjer det nesten en granskning i full offentlighet. Tilsynet må få gjøre jobben så får vi heller komme tilbake når konklusjonen foreligger, sier Meisingseth.

- Ble personene på møtene betraktet som innsidere?

- De ble gjort oppmerksom ved hvert møte at det var fortrolig info som det ble snakket om. Det var fortrolig info fra begge parter, sier Meisingseth.

- Er det ført lister over hvem som er innsidere?

- Det er skrevet referater fra hvert møte, forklarer Meisingseth som overhodet ikke vil kommentere at DnB Nor-saken nå har fått betydelig politisk etterspill.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere