NA24.no

- Brustad vil ikke lykkes

Foto: Berit Almendingen/Nettavisen
Sist oppdatert:
Lars Sponheim har ingen tro på at Sylvia Brustad klarer å bekjempe skjemaveldet.

- Brustad vil ikke lykkes. Vi har ingen erfaring med at forenklingsarbeid ligger langt fremme i pannebrasken til Arbeiderpartiet, sier Lars Sponheim, leder av Venstre og tidligere næringsminister.

NA24 – din næringslivsavis.

Brustad vil kutte
Tidligere i dag presenterte nærings- og handelsminister Sylvia Brustad at noe av det første hun vil gjøre som statsråd er å legge fram en handlingsplan for forenkling av skjemaveldet for bedrifter. Det skal bli enklere å drive næringsvirksomhet i Norge.

Les bloggen fra Sylvia Brustad her og kom med innspill i saken.

Planen er ventet allerede denne uken. Egentlig skulle planen vært lagt fram i januar av daværende næringsminister Dag Terje Andersen.

Forenkling er en gammel kjepphest som næringsministere helt siden Syse-regjeringen har balet med, uten å nå det uttalte målet om å kutte i skjemaveldet.

Nådde ikke målet
Lars Sponheim overtok som næringsminister i 1997 og lanserte da ”Ett enklere Norge” som nettopp hadde som målsetting om å forenkle byråkratiet.

I dag sier Sponheim til NA24 at målet om kutt ikke ble nådd den gang, og at han tviler svært sterkt på at Brustad vil klare å gjøre det noe bedre.

- Som statsråd møter du et system som bekjemper forenkling. Du møter en utrolig stor motstand i byråkratiet. De har systemer som gjør at dette blir en myrvandring. De venter på et regjeringsskifte og så slipper de å gjennomføre planlagte endringer, mener Sponheim.

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) vil kutte i skjemaveldet.
Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) vil kutte i skjemaveldet.

Ingen dødsstraff
Sponheim peker på at det overhodet ikke finnes noe systematikk for å avvikle regelverk. Dermed lever regler og forskrifter nærmest evig, og gjør forenklingsoppgaven bortimot umulig.

- Da vi satt i den første Bondevik-regjeringen, satte vi et veldig trykk på dette problemet. Det ga resultater og førte til at utviklingen stoppet opp, selv om vi ikke klarte å kutte i skjemaveldet. Men i sammenlignbare land som i EU har denne utviklingen fortsatt, og sammenlignet med dem har vi klart oss bedre, sier Sponheim.

Venstre-lederen peker på opprettelsen av Oppgaveregistret i Brønnøysund i 1998 som avgjørende for at skjemaveldet ikke har est ut i enda større grad. (Se faktaboks)

Svært vanskelig oppgave
- Det kreves en ekstrem daglig oppmerksomhet i departementene og statsrådene for å kunne lykkes med å kutte i skjemaveldet. Historien er nok ikke så aller verst sammenlignet med våre konkurrentland. Men her skal det et helt annet trykk til fra statsråden. De andre departementene er heller ikke særlig samarbeidsvillige, selv om næringsdepartementet kommer med slike forenklingsplaner, sier Sponheim, som mener at grunnen til at han lykkes med å stoppe veksten for ti år siden var at statsminister Kjell Magne Bondevik selv gikk inn med prestisje i saken. Skjer ikke noe tilsvarende nå, vil ikke Brustad få gjennomslagskraft.

- Det nytter ikke bare med en handlingsplan. Det skjer ingenting hvis ikke statsminister Stoltenberg legger prestisje i dette, mener Sponheim.

- Hvorfor er forenkling så vanskelig?

Da Dørum og jeg satt i regjering jobbet vi for å innføre en solnedgangslovgivning, altså at enhver forskrift skal dø ut etter en viss tid, og at man må dokumentere nytten av en regel for å la den leve videre. Nå har vi utrolig mye fordi vi ikke har en slik dødsstraff, påpeker Sponheim.

- Lever av regelverket
Han sier at svært mye av statsforvaltningen er organisert rundt regelverket.

- Det er også mange som lever av å ha spesialkunnskaper om regelverket. De har en egen interesse av å ha et regelverk, og du har iboende krefter i systemet som har en interesse at regelverket består, mener Sponheim.

Han mener det ikke er noen slemme mennesker i byråkratiet som vil plage næringslivet.

- Det er de gode hensikters tyrann, for å sitere Georg Apenes. Det er systemene som får sin egen dynamikk. Det er den som er så vanskelig å bekjempe. Det eneste som var mulig for å få til forenkling, var at statsministeren satte prestisje inn for å jobbe for forenkling. Alle i departementene måtte vite at det gikk på hans ære hvis arbeidet ikke lyktes, forteller Sponheim.

Vil ikke kommentere
Tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) ville ikke kommentere saken. Det har ikke lykkes NA24 å få tak i tidligere næringsminister Børge Brende (H).

Begge to lanserte forenkling for næringslivet som en fanesak da de satte i regjering. Gabrielsen har i ettertid erkjent at han ikke lykkes.

- Byråkratiet har en enorm evne til å finne på festlige tiltak, kommenterte Gabrielsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere