NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Scanpix)

- Castro har tjent milliarder

Sist oppdatert:
Fidel Castro etterlater seg et Cuba med elendig økonomi. Selv skal han ha blitt styrtrik.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter nesten 50 år ved makten har Castro nå bestemt seg for å gå av som Cubas øverstkommanderende.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg verken håper på eller kommer til å gå med på en ny periode som president for statsrådet, eller øverstkommanderende for hæren, skriver han i et brev til den statsstyrte avisen Granma.

Fidel Castro overtok makten på Cuba nyttårsaften 1959.

- Makt interesserer meg ikke, og jeg vil ikke ta den, erklærte Castro da han ankom Havana i triumf.

I løpet av disse årene har geriljalederen formet Cuba til en kommuniststat kun få mil fra USAs grense. Han har overlevd minst åtte drapsforsøk, en CIA-støttet invasjon og ti amerikanske presidenters forsøk på å fjerne ham. Han var også en av partene i Cubakrisen i 1962, som holdt på å lede til en atomkrig.

Med unntak av kongelige er Castro den lederen i verden som har sittet lengst ved makten, men selv om han lovet frihet og økonomisk rettferdighet er det neppe økonomien han etterlater seg som han vil bli husket for.

Masseflukt
Den opplærte advokaten styrket lesekunnskapene og helsetilbudet til landets fattige, samtidig som han arresterte tusenvis av opposisjonelle og beslagla private eiendommer.

Mellom 1965 og 1973 forlot 261.000 kubanere øya, og i 1980 lot Castro ytterligere 125.000 dra i, blant disse var kriminelle som ble sluppet ut av Cubas fengsler og som førte til en kriminell voldsbølge til Florida.

I periodene Castro stoppet emigrasjoner flyktet kubanere den kommunistiske øyen i båter med et håp om å nå frem til Florida. Cuba har rundt elleve millioner innbyggere.

Styrtrik i fattig land
I etterkant av krisen som oppsto da Sovjetunionen plasserte atomvåpen på Cuba i 1962 innførte USAs daværende president John F. Kennedy en embargo. Denne førte til at landet som den alltid militærdraktkledde lederen ledet mistet sjøforbindelsen med sin viktigste handelspartner, Sovjetunionen, og dermed ble utsultet økonomisk.

Tapet av Sovjets økonomiske støtte, etter at unionen grunnstøtte i 1991, førte landets økonomi inn i en dyp depresjon der mat måtte rasjoneres og der kubanerne blant annet ble beordret til å sykle for å spare drivstoff.

I 1993 solgte han den statligeide romen Havana Club til den franske spritgiganten Pernod Ricard for 50 millioner dollar.

I 2004 la president George W. Bush en plan for å fjerne Castro fra makten og han skjerpet handelsboikotten mot landet ytterligere.

Forbes rangerte i 2005 Castro, som alltid befinner seg i en konvoi med svarte Mercedeser når han er på reise, som en av verdens rikeste personer med en formue på 550 millioner dollar.

Men da det kom rykter om at han hadde lagret store summer i Sveits ble dette estimatet oppjustert til 906 millioner dollar.

Castro har selv alltid beskrevet ryktene om at han hadde store penger på bok som feilaktige løgner og sladder.

Forverret økonomi
Anslag gjort om den kommunistiske økonomien har vist at gjennomsnittslønnen på Cuba når den justeres for inflasjon utrolig nok har falt siden revolusjonen i 1959.

Til sammenligning har økonomiene i nærliggende områder opplevd kraftig vekst og da spesielt i amerikanske stater som Florida, Texas og Arizona. Redningen for disse statenes økonomi skyldes i stor grad noe så enkelt som aircondition.

En amerikansk rapport fra 1956 viste at levestandarden på Cuba var blant den beste i Latin-Amerika og at landets infrastruktur, industrielle utvikling og store middelklasse var bedre enn det man fant hos tradisjonelle utviklingsland på den tiden.

Et anslag foretatt av Forbes viser at Castro kostet Cubas bruttonasjonalprodukt saftige 31,5 milliarder dollar i 1995.

Venezuelas president Hugo Chávez, som er en beundrer av Castro, har i årevis hjulpet Cuba med 92.000 fat olje om dagen. Gjenytelsen er at Cuba sender 20.000 leger og lærere til Venezuela som gir utdanning til venezuelanske medisinstudenter.

Åpner for endringer
Castros avgang åpner nå opp for at hans bror Raul skal overta presidentvervet. Den yngre broren har økt forventningene blant kubanere for moderate økonomiske og andre reformer.

I fjor signaliserte han at landet trenger «stukturelle endringer» og medgikk at lønningene til de statsansatte, som i snitt er på 19 dollar i måneden, ikke tilfredsstiller grunnleggende nødvendigheter.

- Nå kan Raul Castro få muligheten til å starte sitt reformprosjekt med en større kapasitet, tøffhet og selvtillit. Han har snakket om det selv og jeg tror han vil være i stand til å starte disse veldig viktige reformene, sier Spanias minister for Latin-Amerika, Trinidad Jimenez i Madrid.

Flere analytikere tror at et nytt lederskap kan endre den karibiske nasjonen mot markedsreformer som man har sett i Kina.

Ser man på rangeringer over markedsøkonomisk frihet som Index of Ecomic Freedom,havner Cuba nederst med en 156. plass, slått av Zimbabwe, men foran Nord-Korea.

Kilder: Independent, Forbes, CNN, Associated Press, International Herald Tribune, Bloomberg, Strait Times, NTB og WSB-TV 2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere