NA24.no

- Champagnen blir dyrere

Sist oppdatert:
Tørste kinesere kan fort gjøre de edle dråpene dyrere

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nordmenn drikker stadig mer champagne og vinmonopolet har for kort tid siden satset ekstra på den musserende drikken med introduksjon av stadig flere og rimeligere varianter i sine hyller. Men kanskje går champagnefesten nå mot slutten.

NA24 - din næringslivsavis .

Det svenske nyhetsbyrået TT melder at eksporten til vekstøkonomier som Russland, Kina og India er i markant økning og at dette kan slå ut på prisene på systembolaget neste år. Her hjemme har ikke vinmonopolet fått indikasjoner på at de lukrative dråpene vil stige i pris, men de utelukker heller ikke prisøkning.

Utelukker ikke økning
-Vi har ikke fått noen signaler om at prisene vil stige på kort sikt, men det er klart at med en markant etterspørsel vil prisene også fort kunne komme til å stige, sier informasjonssjef Halvor Bing Lorentzen i vinmonopolet til NA24.no.

Produksjonsbegrensing
Problemet knyttet til champagnen er at det kun er musserende vin produsert i distriktet med samme navn som har lov til å hete champagne. Dermed finnes det en klar begrensing på hvor mye champagne som årlig kan bli produsert.

- Og da finnes det to muligheter; det ene er at de franske myndighetene bestemmer seg for å øke distriktet, det andre er tilgangen og etterspørselen helt kommer til å styre prisene, sier Jörn Ek, informasjonssjef hos Arvid Nordquist, som importerer Bollinger, ifølge TT.

Foretrekker India og Kina
I sommer ble det meldt at salget i eksisterende markeder kan bli vraket til fordel for nye som en følge av knappheten på champagne.

- Hvis det blir manko, så vil produsentene foretrekke å dekke etterspørselen i nye voksende markeder, sa lederen for de franske champagneprodusentenes forbund, Patric Le Brun, ifølge The Times.

Les mer her: Verden går tom for champagne

I fjor var det globale champagnesalget på 321 millioner flasker. I år ventes dette tallet å stige til 330 millioner flasker, mens dette for fem år siden lød på 287 millioner.

Det er ventet at eksporten til Russland vil øke med 39 prosent, til Kina med 50 prosent og med hele 125 prosent til India.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere