- Da Vinci hadde det samme problemet

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Maling som rant av bildene og frykten for millionkrav var årsaken til Odd Nerdrums skatteproblemer.

03.08.11 08:31

Penger som skattemyndighetene mener Odd Nerdrum skal ha unndratt beskatning, var ment som en back-up for å betale mulige fremtidige søksmål fra sinte kjøpere.

Det forklarte Odd Nerdrum i Oslo tingrett tirsdag. Nerdrum nekter straffskyld for å ha holdt unna 14 millioner kroner fra beskatning.

Han opplever at han i flere år har blitt plaget av skattemyndighetene.

- Jeg vet at Munch også hadde problemer med de norske skattemyndighetene i mange år og at han var glad da nazistene overtok for da slapp han byråkratene. Det var bare en liten historie som passet inn i disse tider, sa Nerdrum i Oslo tingrett.

- Det er slik at man i autoritære stater surrer litt med begrepet at "tvilen skal komme tiltale til gode". I Norge er det slik at tvilen kommer staten til gode, sa Nerdrum og advarte mot at han skal dømmes fordi han surrer noe med tallene. Det innrømmet Nerdrum glatt at han gjør fordi han ikke er "noen intelektuell person" men en maler.

Påtalemyndigheten mener at Nerdrum skjulte penger i en bankboks for å holde dem unna beskatning.

- Tøys, sa han om tiltalen tidligere tirsdag.

Les: - Ingen bilder

Holdt tilbake penger
Forsvarer Tor Erling Staff viste i retten at Nerdrum gjennom årene har vært flink til å betale sin skatt, men forklarte at det i 2002 skjedde en tragedie som gjorde at kunstneren og Forum Gallery i New York deponerte 750.000 dollar i en bank i Østerrike.

Disse pengene skulle betale eventuelle søksmål. Samtidig begynte Nerdrum et stortstilt arbeid for å erstatte bilder som kunne begynne å renne.

I vitneboksen fortalte Nerdrum om en type maling som var laget av blant annet blykokt olje og linolje.

- Når du blander dette så får man en gele som er utrolig vidunderlig å male med. Det minner om Rubens og Rembrant.

Nerdrum brukte denne malingen på bilder fra 1982 til 1989. Problemet var at malingen ikke tålte varme, og begynte å renne når de kom over en viss temperatur.

- Da Vinci hadde det samme problemet, men jeg vet ikke hvordan erstatningsforholdene var mellom Da Vinci og hertugene, sa Nerdrum i retten.

- Katastrofe for meg
I USA var det iallefall svært kostbart. Et av bildene som Nerdrum solgte for 3000 dollar tidlig på 80-tallet ble erstattet med 50.000 dollar 20 år senere. Nerdrum risikerte altså å betale langt mer i erstatning enn han selv hadde fått betalt for bildene.

- Dette var en forferdelig katastrofe for meg, sa Nerdrum i retten. I flere år jobbet Nerdrum med å reparere feilene.

I 2002 ble det kjent at malingen på Odd Nerdrums malerier hadde begynt å renne. Feilen, som var en stor tragedie for kunstneren, ble blant annet omtalt i NRK.

På dette tidspunktet var problemet delvis løst.

- Det sto da ikke bilder i kø som skulle erstattes, fortalte Nerdrum i retten.

Penger i bankboks
Under rettssaken stilte aktor Asbjørg Lykkjen spørsmål ved hvorfor Nerdrum valgte å puttepenger i en bankboks i Østerrike og ikke sette dem i banken på vanlig måte.

- Jeg oppfattet at dette ikke var mine penger. Jeg kunne ikke begynne å gamble med dem, sa Nerdrum.

- Men kunne du ikke bruke en bankkonto? spurte Lykkjen.

- Nei, ikke med den slags penger. Tenk om banken gikk konkurs. Jeg kunne ikke være uansvarlig for penger jeg selv ikke eier

- Men, du gikk jo glipp av rentene, sa Lykkjen.

Ja, men halo det var ikke mine penger, sa Nerdrum som også innrømte at han ikke var ekspert i finanser og at bankboks-løsningen var noe Forum Gallary ønsket.

- Jeg er ganske uintellektuell
- Har det med beskatning noe å gjøre med at du valgte en bankboks? spurte Lykkje og innsinuerte dermed at Nerdrum bevisst hadde holdt unna pengene.

- Men det var jo den dagen pengene kom ut av bankboksen at pengene skulle beskattes, sa Nerdrum.

- Jeg beklager. Jeg er et ganske uintellektuelt menneske, sa Nerdrum når aktor begynte å gå gjennom dokumenter i saken. Spesielt gikk hun gjennom avtalen mellom Forum Gallery og Nerdrum når det gjaldt beløp til dekning av eventuelle erstatningskrav.

- Jeg kan ikke dette
- Her blir så mange rare engelske ord at jeg får problemer, sa Nerdrum og kalte det "absurd" når aktor begynte å gå gjennom regnskapet til Nerdrum. Noe maleren selv alltid har levert til revisor og som han aldri selv har hatt befatning med.

I 2002 ble 775.000 dollar overført fra Østerrike til New York og til Island gjennom flere ledd. Dette startet før Nerdrum i november 2002 flyttet til Island. Påtalemyndigheten mener at Nerdrum ventet med å få pengene inn på konto til han hadde flyttet til Island og kunne beskatte pengene der. Norske myndigheter mener dermed at han har lurt pengene unna norsk beskatning.

Nerdrums islandske finansmann har i 2002 og 2003 sendte pengene gjennom flere land og plassert dem blant annet i Luxemburg. Til slutt hadde Nerdrum fått pengene inn på konto på Island.

Etter spørsmål om penger som ble flyttet fra et land til et annet, sa Nerdrum.

- Du kan ikke forvente at jeg skal kunne alt dette. Hvis jeg skulle satt meg inn i dette så ville jeg ikke fått malt noe.

Nerdrum sier at han ikke har tenkt på at Island har et hyggeligere skattesystem enn det Norge har da han styrte pengene unna Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.