NA24.no

- Dårlig gjort av kunnskapsministeren

Ingeborg Helgerud studerte på Bali våren 2013 - på den typen studium kunnskapsministeren nå vil legge ned. Hun mener Bali-oppholdet var nyttig på mange måter.
Ingeborg Helgerud studerte på Bali våren 2013 - på den typen studium kunnskapsministeren nå vil legge ned. Hun mener Bali-oppholdet var nyttig på mange måter. Foto: Annemarte G. Norevik/Privat, Ingeborg Helgerud
Sist oppdatert:
Ingeborg (20) fikk jobb etter «badestudiet» kunnskapsministeren vil legge ned.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil avvikle studieordninger der kommersielle aktører sender norske studenter til steder som Bali og Brasil, i samarbeid med norske høyskoler.

LES OGSÅ: - Vår motivasjon er faglig

Å dra på denne typen studier er svært populært, noe som har skapt marked for en rekke aktører, som Studyaway, Active Education og Gostudy.

- Jeg er sterkt i tvil om den faglige kvaliteten ved disse studiene er god nok og jeg har svært vanskelig for å se den faglige relevansen ved en rekke av disse studiene, sa kunnskapsministeren tidligere denne uken.

SKEPTISK: - Jeg er sterkt i tvil om den faglige kvaliteten ved disse studiene er god nok, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.


Ville oppleve verden - og samle studiepoeng

De siste årene har rundt 1000 norske studenter reist til Brasil, Cuba, Verbier, Bali, California og en rekke andre steder gjennom disse studieordningene.

De kommersielle aktørene står for den praktiske gjennomføringen i utlandet, mens høyskolene har det faglige ansvaret og tildeler studentene vitnemål. Dette gir også studentene rett på støtte fra Lånekassen.

Ingeborg Helgerud (20) reiste til Bali med skolen Gateway College våren 2013.

- Oppholdet mitt på Bali er noe jeg aldri vil angre på, det er noe av det beste jeg har gjort!, sier hun til Nettavisen NA24.

Helgerud reiste til den indonesiske øya året etter hun fullførte videregående.

- Jeg ville gjøre noe nytt og annerledes før jeg skulle starte på utdanningen min. Og fordi jeg ville bruke utdannelsen min fra Bali ved siden av studier senere.

- Jeg hadde lyst til å reise og oppleve verden, og samtidig samle poeng til senere studier, forklarer hun.

Hevder «badestudier» på Bali har høyt faglig nivå

MOTIVERENDE: Å kunne dra på stranden etter skolen ble en ekstra motivasjonsfaktor for Ingeborg Helgerud.

- Dyktige forelesere

Den treningsinteresserte jenta meldte seg på skolens personlig trener-studium, og fikk vitnemål fra Høgskulen i Sogn og Fjordane.

- Jeg fikk helt klart et stort faglig utbytte av oppholdet mitt. Vi hadde gode forelesere med mange års erfaring, noen også med doktorgrader, fra blant andre NIH (Norges Idrettshøgskole red.amn). Det var de samme foreleserne som studentene i Norge har, forteller Ingeborg. 

Hun er ikke i tvil om at utdanningen har vært relevant for henne. 

- Jeg er veldig interessert i trening og ønsket å lære enda mer. Jeg har tidligere erfaring som treningsinstruktør og ønsket å få muligheten til å jobbe som PT også, fordi jeg liker å hjelpe andre å komme i gang med trening.

Etter at hun kom hjem fra Bali, har hun fått jobb instruktør i Elixia, med faste timer hver uke.


Ingeborg Helgerud lærte blant annet å surfe under oppholdet med Gateway College og Høgskulen i Sogn og Fjordane. Hun fikk både gode minner og faglig utbytte fra studiene.

- Surfing ga ekstra motivasjon

Ingeborg skjønner at det kan virke som det er mye fritid og moro når man studerer på Bali. Men hun er ikke enig i at kvaliteten på undervisningen blir dårligere fordi man er på et eksotisk sted.

- For noen kan det nok bli en større utfordring å holde fokus på studiene, men for min del og de jeg var sammen med, var det en stor motivasjon å kunne dra og surfe eller legge seg på stranden etter eksamen.

Hun forteller at de brukte mye tid på skolearbeid, spesielt når eksamen nærmet seg.

- Vi satt lenge hjemme og leste før eksamen, akkurat som de i Norge. Men da vi var ferdig var det ekstra deilig å ha muligheten til å oppleve Bali, sier Ingeborg.

Samtidig som hun selv fikk relevant utdanning, mener hun et slikt opplegg vil være nyttig, uansett om man bruker det man lærer til noe konkret.

- Et opphold som dette har helt klart en verdi, selv om man ikke bruker utdannelsen i ettertid. Man lærer mye som man alltid vil kunne få bruk for, både for seg selv, og for venner og familie, mener hun.

Helgerud valgte å reiste alene til Bali, men kom hjem med både venner og minner hun ikke ville vært for uten.

- Man knytter en helt spesiell kontakt til medstudentene sine og de man bor med. Jeg har fått venner for livet fra Bali, sier hun. 

Ingeborg Helgerud var på Bali med Gateway College i fjor vår. Nå jobber hun som instruktør i Elixia i Oslo. 


Avvikler Bali-studiet

Høgskulen i Sogn og Fjordane, som i samarbeid med Gateway College står bak studiet Helgerud tok, står fullt og helt inne for kvaliteten ved tibudet. 

- Hos Høgskulen i Sogn og Fjordane har vi god samvitighet for de tilbudene vi har gitt, sier viserektor for utdanning ved høyskolen, Terje Bjelle.

Han forteller at skolen har nøyaktig de samme kvalitetskravene til utdanningen gjennom Gateway College på Bali, som til den som tilbys i Sogndal.

Men, skolen er likevel i ferd med å avvikle tilbudet. Denne prosessen ble satt i gang før utspillet fra kunnskapsministeren tidligere denne uka. Det samme gjelder høyskolene i Telemark og Ålesund, som hadde samme samarbeidspartner. 

- Vi har hatt en lengre dialog med kunnskapsdepartementet som har gitt oss tilbakemelding på at denne aktiviteten kan være i strid med gjeldende regelverk, forteller Bjelle. 

Det gjaldt blant annet regler for egenbetaling for studenter.

- Vi har sagt til dem at vi står 100 prosent inne for det vi driver med og kvaliteten på tilbudet, men har fått beskjed om at departementet ser behov for en avvikling. 

IKKE GLAD: - Det er ikke positivt at utdanningen snakkes ned på denne måten, sier viserrektor for utdanning ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, Terje Bjelle.


- Dårlig gjort mot studentene

Høyskolen har derfor skissert et nytt opplegg, der skolen selv står for all drift og finansiering, som de håper departementet vil godkjenne.

- Men vi holder oss til lov og forskrifter, og hører på politiske føringer, så vi vil ikke drive med annet enn det som er lovlig og akseptabelt.

Bjelle reagerer imidlertid på at kunnskapsministeren nå snakker om at kvaliteten ved studiene ikke er god nok til at de kan videreføres.

- Nå, etter ministeren siste utspill, ser jeg jo at det er andre ting som er i fokus. Nå snakker han om at dette ikke bidrar til internasjonalisering, og at kvaliteten på tilbudet ikke er god nok.

- Det er vi ikke særlig glade for. Jeg tenker på alle studentene som har tatt utdanning gjennom vårt system. Det er ikke positivt at utdanningen de har tatt snakkes ned på denne måten.

- Jeg tenker også på de meget kompetente folkene vi har brukt, og at det stilles spørsmål ved undervisningen de har gitt. Den er det ingen grunn til å tvile på at er god. Vi har fulgt samme regler for kvalitetssikring som ved andre studier.

Bjelle understreker likevel at de er lydhøre for politisk endring.

- For oss dreier det seg om en aktivitet som ikke er større enn at vi kan leve greit uten, sier Bjelle. 


BALI: Strender som denne på Bali venter norsk ungdom som studerer på norske høyskoler i utlandet.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere