NA24.no

- Dårlig nytt for USA

Sist oppdatert:
NA24 TV: USA kan gå mot en nedgangskonjunktur, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

- Det har nok sett ut som om børsuroen har begynt i Asia, men jeg tror dette har begynt i USA, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i et intervju med TV 2 Nyhetskanalen.

NA24 – din næringslivsavis

- Dårlige nyheter
På fredag kom det melding fra en av långiverne i markedet for boliglån i høyrisiko-klassen, New Century, om at de kan komme til å misligholde noen av sine forpliktelser.

- De første symptomene vi begynte å se var at folk som hadde tatt på seg dyre boliglån og som ikke hadde stor sikkerhet å stille, begynte å få betalingsproblemer. Så begynte de bankene som hadde lånt ut disse pengene å få problemer. Dermed begynner snøballen å rulle, og da blir alle redde for alt som har med risiko å gjøre, sier Mork.

Sjeføkonomen sier at dette er dårlige nyheter, blant annet for de store hedge-fond, som har investert i både aksjer og obligasjoner i denne bransjen, og som nå må komme seg ut.

SE INNSLAGET HER: TV2 Sumo

Strukket langt
- Jeg har inntrykk av at amerikansk økonomi på generell basis har strukket seg vel langt, og at det har blitt vel høy giring der og der, sier sjeføkonomen, og trekker frem amerikanske husholdninger, hedge-fond som tar risikable posisjoner og myndigheter som låner store penger.

USA kan komme inn i en resesjon, mener Mork.

- Det kan skje at man kan komme inn i nedgangstider i USA. Når amerikanske husholdninger begynner å se at man må bremse, går det på forbruksetterspørselen løs, det kan bli dyrere å finansiere risikable real-investeringer for en del selskaper, og da går investeringsaktiviteten ned. Skjer disse to tingene samtidig så vil vi raskt komme inn i en nedgangkonjunktur, eller resesjon i USA, sier Mork til TV2 Nyhetskanalen.

Mer robust i Norge
- Jeg tror det er mye viktigere å se om hvor robust resten av verden er overfor vekst i USA. Der er jeg mer optimistisk. Vår underliggende realøkonomi er mer avhengig av Asia enn av USA. Og Asia ser bra ut, sier Mork til TV2 Nyhetskanalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere