NA24.no

- Dødelig medisinkutt

Sist oppdatert:
Statens legemiddelverk vil forandre blåreseptordningen for KOLS-medisiner. Det kan koste KOLS-pasienter livet.

Skrekkbildene av KOLS-pasientene ruller over TV-skjermen i myndighetenes KOLS-kampanje. Samtidig jobber Statens legemiddelverk med en revidering av blåreseptordningen som i praksis tar medisinen fra en rekke KOLS-rammede.

- Mange pasienter med moderat eller alvorlig KOLS vil miste medisinen sin eller få et sykehusopphold på lang tid med den nye ordningen. Vi frykter at mange av dem vil få en forverring av sykdommen. Det vil føre til flere sykehusinnleggelser, og økt dødelighet, sier lege Svein Høegh Henrichsen til TV 2 Nettavisen. Han er leder av fagrådet i Lunger i Praksis og leder Norsk Selskap for Allmennmedisins (NSAM), referansegruppe for astma og KOLS.

Regjeringen tror de vil spare 100 millioner kroner på en endring av regelverket rundt blå resept. Innsparingen er bakt inn i revidert nasjonalbudsjett for 2005.

Feilaktig medisinert
Slik regelverket fremstår i dag, er det ifølge Legemiddelverket uklart hvilke legemidler som gir refusjon for astma og KOLS.

Astma og KOLS er satt under samme punkt i regelverket for refusjon ved blå resept. Det har bidratt til utydelige skiller mellom tilstandene og skapt stor usikkerhet i forhold til medisinering. De samme medisinene brukes ved begge tilstander, men de viktigste forebyggende medisinene ved astma virker dårligere ved KOLS og skal derfor ikke brukes ved mild KOLS.

Ifølge Henrichsen har uklarhetene i praksis ført til at KOLS-pasienter i årevis har fått en viss type medisin som i dag kun er godkjent for folk med astma og for de med moderat til alvorlig KOLS sykdom.

- Vi regner med at rundt halvparten av de som har fått medisinen, har fått den på feil grunnlag, sier han.

Mye skyldes manglende kunnskap hos legene og manglende utredning av pasientene.

Det er medisinene Seretide og Symbicort som er stridens kjerne. De koster mye og har ifølge Legemiddelverket god effekt for de som lider av alvorlig KOLS og luftveislidelsen astma. Men de er ikke godkjent for refusjon for moderat KOLS.

- Vi har mistanke om at disse medisinene også skrives ut til folk med moderat KOLS, og at det da feilaktig blir gitt refusjon for dette, sier avdelingsdirektør Elisabeth Bryn i Statens Legemiddelverk til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Legemiddelverket viser kostnaden ved refusjon av disse medisinene til en mye større sykdomsgruppe enn det som er tilfelle. Bryn opplyser at salget av disse legemidlene var 600 millioner i fjor.

Dødelig utgang?
Legemiddelverket forsøker med forslaget til ny blåreseptordning å rydde opp i dagens rot. Med dette vil de sikre en bedre behandling av pasientene og en mer effektiv bruk av skattebetalernes penger.

Med den nye ordningen vil medisinene det er snakk om, være på blåreseptordningen for folk med astma, og gi automatisk refusjon. De som har alvorlig KOLS, har krav på refusjon. Men de må søke om å få medisinen refundert.

- Når medisinene fjernes fra blå resept, regner vi med at 90 prosent av de som har KOLS vil miste den i første omgang. Så må de søke igjen. Av de vil de 20 prosentene som har moderat eller alvorlig KOLS, og som får kuttet medisinen brått, rammes hardt. Det vil føre til at flere dør, sier Henrichsen.

For de alvorligs syke KOLS-pasientene må allmennlegen sørge for at pasienten får en skikkelig undersøkelse av sykdommen, og deretter fylle ut en søknad. Det er Trygdeetaten som igjen avgjør søknaden.

Henrichsen mener at papirmølla som hver enkelt KOLS-pasient må igjennom, vil være en stor barriere som hindrer at folk får medisinen. Legen viser også til studer der medisiner er kuttet for KOLS-pasienter på en kontrollert måte, viser forverring. Hvis medisinen nå stanses helt, vil forverringen komme brått.

- Får 30 prosent en forverring, så kan rundt 5 prosent bli innlagt. Så kommer en dødelighet oppå det. Vi må veie dette opp mot det andre. Men det er kanskje litt seint å gjøre det når skaden allerede er skjedd, sier han.

Rask behandling
Avdelingsleder Bryn deler ikke Lunger i Praksis bekymringer.

- Trygdeetaten har en gjennomsnitt saksbehandlingstid på 2,5 uker. Når det gjelder å ivareta pasientene, så kan allmennpraktiserende lege sørge for dette, sier hun.

Statens legemiddelverk har sendt ut saken på høring. Høringsfristen gikk ut 7. februar. Nå sendes saken videre til Helse-og omsorgsdepartementet for nærmere vurdering.

Om to måneder skal regjeringen komme med en nasjonal strategi om KOLS, helt uavhengig av forslaget til endringer i medisineringen. Lunger i Praksis synes det er rart at man forandrer hele blåreseptordningen for KOLS pasientene like før en slik helhetlig plan foreligger . Det ville vært mer logisk å se hvilke føringer som kommer ut av en slik strategi først, slik at det ble en helhetstenkning rundt KOLS-pasientene, mener de.

Saken må endelig opp i Stortinget før det kan vedtas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere