- De er så unge og uerfarne

Telenor-Tormod fnyser av tallknuserne.

13.02.09 14:05

- Jeg gir personlig full støtte til Jon Fredrik Baksaas, sier tidligere Telenor-boss Tormod Hermansen.

NA24 - din næringslivsavis

Telenor har høstet storm etter at telegiganten vil investere over syv milliarder kroner for å komme seg inn på det Indiske markedet. Illsinte aksjonærer og svært kritiske analytikere har slaktet planene til Telenor og Jon Fredrik Baksaas.

Klokken 14. fredag ettermiddag startet Telenors analytikerseminar for å forklare analytikerne detaljene i India-planene. Selskapet skal prøve å overbevise dem om at India er det rette for Telenor. Men Hermansen har liten tro på at analytikerne vil bli overbevist.

- Unge og uerfarne
- Nå er det slik at veldig mange analytikere er unge og har liten praktisk erfaring, de studerer sine modeller og regner på sine modeller. Men jeg er litt i tvil om Telenor får fullt gjennomslag hos analytikerne i dag. Det gjenstår å se, sier Hermansen.

Hermansen var i tiden som Telenor-topp ansvarlig for en kraftig satsing i Russland og Asia, investeringer som har blitt svært gullkantede for Telenor i ettertiden.

- Du kommer ikke først fram hvis du går i andres fotspor, fastslår Hermansen, som ser klare paralleller mellom det han gjorde i Telenor, og det Baksaas nå satser på i India.

Vi foretok en rekke dristige satsinger ut fra at vi ikke ville følle i alle andres fotspor, men velge å gå våre egne veier. En rekke selskaper trakk seg ut av Asia og Russland på slutten av 1990-tallet. VI kom inn på en riktig måte, og fikk stor dragkraft av det økonomiske oppsvinget som vi ventet ville komme, sier Hermansen.

- Riktig å satse videre
Å satse videre er avgjørende for Telenor, mener den tidligere toppsjefen.

- Jeg tror at hvis Telenor fortsatt skal være et selskap i vekst, så er satsingen et strategisk viktig grep å gjennomføre. Timingen kunne vært bedre. Men i et langsiktig perspektiv, er det helt avgjørende å posisjonere i seg i fremvoksende markeder. Telenor har alle fortutsetninger for å posisjonere seg i det indiske markedet, mener Hermansen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Så Baksaas gjør det rette?

- Jeg mener at dette er riktig. Og spesielt hvis man har en langsiktig vekstambisjon. Da er det helt nødvendig å være i store markeder med betydelig vekstpotensial. Telenor har de beste forutsetninger for å kunne hevde seg i det indiske markedet. Man har gjort det meget bra i andre land i Asia. Det henger sammen med kompetanse og innsikten Telenor har. Den norske måten å arbeide på har vist seg meget vellykket i andre asiatiske land, fastslår Hermansen.

- Timingen kunne vært bedre
Hermansen vedgår at timingen for investeringen kunne vært bedre. Med de krevende kapitalmarkedene er det ikke spesielt attraktivt fra et kortsiktig perspektiv å gå inn på en så kraftfull satsing som det India-investeringen er. Derfor kunne timingen vært bedre, medgir Hermansen.

- Aksjemarkedet er for tiden veldig nervøst, og analytikerne er også preget av denne nervøsiteten. De har nok også en kortere tidshorisont enn Baksaas. Men man kan ikke styre langsiktige investeringer ut fra den kortsiktige situasjonen, sier Hermansen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.