*Nettavisen* Økonomi.

- De gode tidene varer ikke evig

Foto: Scanpix

StatoilHydro-sjef Helge Lund om fremtiden.

17.02.09 15:21

StatoilHydro kunne tirsdag morgen legge frem et driftsresultat i fjerde kvartal 2008 på 37,8 milliarder kroner, sammenlignet med 30,8 milliarder kroner i fjerde kvartal 2007.

NA24 - din næringslivsavis

- Olje og gassbransjen er preget av de økonomiske nedgangstidene gjennom lavere oljepriser, og det preger nettoresultatet for StatoilHydro i fjerde kvartal. Men 2008 har vært et godt år for selskapet, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro til TV2 Nyhetskanalen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Resultat etter skatt endte på 2,0 milliarder kroner, sammenlignet med 6,2 milliarder kroner i fjerde kvartal 2007.

Se intervju med Helge Lund på TV 2 Nyhetskanalen her. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

287789

Selskapet skriver at kvartalsresultatet var negativt påvirket av lavere oljepriser og negative netto finansposter som følge av en vesentlig styrket amerikansk dollar mot norske kroner. Følgelig ble resultatet for fjerde kvartal 2008 gjenstand for en uvanlig høy skatteprosent.

Aksjemarkedet har sendt aksjen ned 0,58 prosent til 119,60 kroner, men det er likevel bedre enn hvordan resten av Oslo Børs utvikler seg. Hovedindeksen faller 1,75 prosent.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i april omsatt for 42,15 dollar per fat. Det er en nedgang på rundt 2,70 prosent.

Skuffet
Credit Suisse er skuffet over reserveerstatningsraten, men merker seg at det justerte driftsresultatet på 43,7 milliarder kroner er rundt 10 prosent høyere enn egne estimater, skriver Dow Jones Newswire.

Problemet til StatoilHydro og flere av de største oljeselskapene i verden er at de sliter med modne felt.

I 2008 falt reserveerstatningsraten til 34 prosent fra 86 prosent i 2007. I snitt ligger treårige erstatningsraten der effektene av salg og kjøp er inkludert på 60 prosent ved utgangen av 2008. Det er en nedgang fra 81 prosent sammenlignet med utgangen av 2007.

- Reserveerstatningsraten er en funksjon av et høyt produksjonsnivå og av at det tar tid både å modne oppkjøpte usikre reserver til sikre reserver, og å utvikle et betydelig antall nye funn, skriver StatoilHydro i sin resultatpresentasjon.

Meglerhuset er også skuffet over at utbyttet havnet under anslaget. Videre venter de at det blir tøffere for StatoilHydro å reduserer gjelden på grunn av den lave oljeprisen. Credit Suisse kaller virksomhetene naturgass og fremstilling og markedsføring sterke i forhold til konsensus, mens lete- og produksjonsvirksomheten havnet på linje i forhold til forventningene.

Endrer ikke standpunkt
Citigroup sier i en analyseoppdatering at tallene for fjerde kvartal havnet noe blandet når en ser på driften.

- Det rene driftsresultatet slo konsensus med 11 prosent. Produksjonsvolumet er bedre enn ventet, mens naturgass og fremstilling og markedsføringen ga eksepsjonelle resultater med flatterende engangs handelsgevinster, skriver meglerhuset ifølge Dow Jones.

Citigroup har en holdanbefaling med kursmål på 120 kroner.

- Tallene gjør lite for å støtte en mer positiv holdning, skriver Citi med henblikk på reserveerstatningsrate på bare 34 prosent, reduksjonen i utbyttet og en brattere enn forventet økning i gjeldsbelastningen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.