*Nettavisen* Økonomi.

- De greide ikke å få oss på limpinnen

Foto: Ole Eikeland (Mediehuset Nettavisen)

En av de med størst kjennskap til Oslos undergrunnsmiljø hadde møte med Johnsen Oil.

23.01.14 11:10

ALICANTE/OSLO: (Nettavisen NA24): Nettavisen NA24 har i en rekke artikler omtalt det danske selskapet Johnsen Oil og personer som er tilknyttet dette.

Blant annet er selskapet koblet til tidligere straffedømte nordmenn, det har blitt solgt aksjer til småsparere til skyhøye kurser og det har vært politianmeldelse for dokumentforfalskning. Største aksjonær er nordmannen Jan Ingolf Kristiansen med vel 85 prosent av aksjene.

BAKGRUNN: Alt om Johnsen Oil

Nå viser det seg at Johnsen Oil, selskapets president Leiv Are Kristiansen og konsernsjef Henrik Karlsgaard skal ha vist interesse for noe helt annet enn oljerensing.

- Jeg og en partner møtte Leiv Are Kristiansen på Rober Palas Hotel i Spania i 2012, sier Arne Tollefsen til Nettavisen NA24.

Han mener at han og hans partner ble forsøkt bløffet for millioner på dette møtet.

Selv om Johnsen Oil knapt har inntekter, var Leiv Are Kristiansen og Henrik Karlsgaard i Spania for å investere i et annet selskap. Et bemanningsselskap som blant annet tilbød spansk helsepersonell til norske sykehus.

- Leiv Are og Henrik kom i forbindelse med en investering i et selskap kalt Medical Care.

Tollefsen, som er en omstridt person og en av de med størst kjennskap til Oslos undergrunnsmiljø, sier at det norske selskapet Medical Care var i økonomiske problemer.

- Det var blant annet skattegjeld på fire millioner pluss privatgjeld, som de skyldte diverse selskaper. Medical Care trengte ti millioner for å få renset selskapet, men de slet med å få inn pengene.

I tillegg til Leiv Are Kristiansen og Henrik Karlsgaard, var også nordmennene Trond Helge Johnsen og Steinar Kristiansen med i møtet. De representerte Medical Care.

- Det var Trond Helge Johnsen som kontaktet meg via en felles kamerat. Han tok kontakt fordi han hadde fått vite at jeg har kontaktnett med økonomisk ressurssterke personer, sier Tollefsen.

Tollefsen sier at han ble presentert en plan der Johnsen Oil skulle gå inn med syv millioner.

- Så skulle vi inn med tre millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Tatt med buksene nede
Uken før møtet hadde imidlertid Arne Tollefsen allerede møtt Trond Helge Johnsen.

- Da fortalte Trond Helge Johnsen at det ikke var måte på hva det var som var på gang nede i Spania.

Johnsen sa imidlertid også noe annet, som skal ha fått påvirkning på møtet med Leiv Are Kristiansen og Henrik Karlsgaard.

Det som skjedde var ifølge Tollefsen at han gjentok noe Trond Helge Johnsen hadde sagt.

- Han sa han hadde blitt tilført mellom 30-35 millioner euro av et EU-fond, knyttet til filteret til Johnsen Oil, og at han og Leiv Are skulle møte finansdepartementet i Madrid uken etter for å overføre penger, sier Tollefsen.

Det tilsvarer vel 290 millioner kroner etter dagens kurs.

- Så på møtet tar jeg dette opp og bemerker at de allerede hadde så mye kapital på bordet at de jo kunne kjøpe hele selskapet. Hvorfor skulle vi da inn med tre millioner?

Tollefsen sier at han så krevde at Johnsen Oil skulle gå inn med penger først.

- Jeg sa at dersom de gikk inn med sine syv millioner, så kunne vi etterpå gå inn med en eierandel tilsvarende 3 millioner.

Tollefsen sier at både Trond Helge Johnsen og Leiv Are Kristiansen ble tatt på sengen da han uttalte dette.

- Da ble Leiv Are Kristiansen målbundet og Trond Helge Johnsen ble tatt med buksene nede. Leiv Are Kristiansen og Karlsgaard begynte å småprate, de gikk ut av rommet og kom tilbake og sa at de kunne gå inn med fem millioner om vi gikk inn med fem millioner. Da skjønte jeg og mine aktører at det bare var bløff hele greia og det var beviset på at de ikke hadde fått inn 35 millioner euro, sier Tollefsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Eikeland

Aksjonær og venn
Trond Helge Johnsen, som er ortopedisk kirurg, var storaksjonær i Medical Care. Han har i cirka 20 år også vært en venn av Leiv Are Kristiansen.

- Arne Tollefesen er en person som vi aldri har villet forholde oss til av naturlige årsaker, men det kan ikke utelukkes at noen vi hadde samtaler med kjente denne Tollefsen, sier Trond Helge Johnsen til Nettavisen NA24.

- Var dere i forhandlinger med Johnsen Oil om at de skulle tilføre Medical Care kapital?

- Medical Care hadde et stort nettverk av interessenter og en i dette nettverket var Johnsen Oil. Når et selskap ønsker å reise kapital er det svært vanlig at man kontakter aktører man tror kan være interessert.

- Johnsen Oil var i vårt nettverk og vi forespeilet selskapet et innskudd fra 1 til 5 millioner kroner, sier Johnsen.

- Stemmer det at du har sagt at det i forbindelse med Johnsen Oil-produkter skulle bli tilført 30-35 millioner euro av et EU-fond, og at du og Are sammen skulle til Madrid i den forbindelse?

- I forbindelse med kapitalinnhenting var det naturlig å henvende seg til alle kapitalkilder og jeg har ikke sendt noen søknader på vegne Johnsen Oil, sier Trond Helge Johnsen.

- Utover Are, og personer i hans omgangskrets, har jeg ingen forbindelser, eller interesser i, det danske selskapet Johnsen Oil.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

- For Medical Care var denne kontakten aldri naturlig
Steinar Kristiansen var med på møtet i form av sin stilling som daglig leder i Medical Care. Han avviser at det kom til relle forhandlinger.

- Nei, Medical Care var aldri i forhandlinger med Johnsen Oil. Det ble derimot formidlet og opprettet kontakt gjennom initiativ fra tidligere styremedlem, medisinsk ansvarlig og aksjonær - Trond Helge Johnsen - som introduserte dette som en mulig partner for styret i Medical Care, sier Steinar Kristiansen til Nettavisen NA24.

Han sier at beløp aldri ble verifisert.

- Det ble gjort ulike anslag - uten at dette på noe tidspunkt ble bekreftet. For Medical Care var denne kontakten aldri naturlig. Denne forbindelsen kom utelukkende i stand gjennom styremedlem og aksjonær - Trond Helge Johnsen - som presenterte dette som en mulighet for styret. Ingen andre i selskapet hadde på noe tidspunkt hverken forbindelser eller kjennskap til Johnsen Oil, sier Kristiansen.

Steinar Kristiansen bekrefter at det ble inngått kontakt med Tollefsen, men avviser at det var forhandlinger.

- Nei. Det ble derimot på et tidspunkt opprettet kontakt med en bekjent av Tollefsen. Her ble det gjort ulike sonderinger. «Inngangen» og kontakten ble også her opprettet av den samme Trond Helge Johnsen. Ingen i selskapet for øvrig hadde heller ikke her - på noe tidspunkt - hverken forbindelser eller kjennskap i denne retning.

Steinar Kristiansen kommer også med følgende presisering

- Alle kontakter knyttet til Johnsen Oil og Tollefsens nettverk, kom utelukkende i stand gjennom Trond Helge Johnsen. Ingen andre i selskapet hadde på noe tidspunkt hverken kjennskap eller forbindelser til disse før introduksjonen fra Johnsen.

BAKGRUNN: Alt om Johnsen Oil

- En bløff
Arne Tollefsen, godt kjent som «Arne Tollef», har de siste 14 årene har vært bosatt i Spania, hvor han arbeider som internasjonal forretningsmann og analytiker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Eikeland

Han var på 80-tallet med å starte opp selskapet Datagruppen og han var partner i selskapet Data Inkasso. Som inkassoinnkrever fikk han fikk et stort kontaktnett. Han var politiets agent i forbindelse med tyveriet av maleriet «Skrik», med mer.

Han påstår nå at det var en bløff.

- Men de greide ikke å få oss på limpinnen, hehe.

Medical Care ble begjært konkurs juni 2013 og eksisterer ikke lenger.

Leiv Are Kristiansen og Henrik Karlsgaard har ikke svart på Nettavisen NA24s henvendelser.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag