Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- De har en veldig lav politisk moral

Foto: NTB Scanpix
Frank Aarebrot langer ut mot valget til Ernas tidligere stabssjef.

Denne uken ble det klart Erna Solbergs stabssjef begynner i First House.

Nå raser valgforsker Frank Aarebrot mot det han kaller en melking av det offentlige.

- Dette er noe skikkelig svineri. Dette er mennesker som har tilgang på informasjon fra innsiden som de gjør kommersielt tilgjengelig. Hadde det vært en lov mot dette hadde de vært korrupt. Disse menneskene har en veldig lav politisk moral, sier valgforskeren til Nettavisen NA24.

- Kjøper politisk nettverk

Stabssjefen er ikke den eneste som har forlatt politikken til fordel for en godt betalt konsulentjobb i kommunikasjonsbyrået.

I 2009 meldte daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen overgang fra regjeringen til First House. Hanssen jobber spesielt med kunder som ønsker å forstå og påvirke politiske prosesser.

En rekke av de andre partnerne i First House har tidligere vært eller jobbet tett med toppolitikere i forskjellige politiske partier. Tor Mikkel Wara var i sin tid kronprins i Fremskrittspartiet, mens Jan-Erik Larsen har visket Jens Stoltenberg mange råd i øret før han begynte i First House. Ap-statssekretærene Torbjørn Giæver Eriksen og Ketil Lindseth er også ansatt i byrået.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

Aarebrot mener dette er profiler First House bruker som «selling point».

- De sitter på informasjon de ikke eier, men som de har fått i kraft av sin stilling. Kundene kjøper ikke kommunikasjonstjenester, men tilgangen til det politiske nettverket. Det er samfunnets eiendom First House selger, sier Frank Aarebrot.

- Ubehagelig

Valgforskeren advarer offentlig ansatte mot å være i kontakt med byrået. Så lenge First House opererer med en hemmelig kundeliste er det vanskelig å vite hvem man snakker med, mener Aarebrot.

- Det er noe fordekt i dette som er veldig ubehagelig, sier han.

Aarebrot etterlyser nå et bedre avtaleverk for slike overganger.

- At man som statsråd har tre måneder karenstid er for lite. Det bør også foreligge et forbud mot en direkte overgang. Det er bedre at de tar en meningsløs i det offentlige enn at man tar en slik jobb. I det private næringslivet har man etterlønnsavtaler for å unngå at man kan ta jobb for en konkurrent, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Aarebrot er professor i sammenlignende politikk ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Han sogner politisk til Arbeiderpartiet.

- I Skandinavia har man stor tillit til politikere. Vi er slapp i fisken. Vi tror de opptrer redelige. Det er for så vidt hyggelig det, men det er ikke alltid vanntette skott, sier Aarebrot.

Kundene av kommunikasjonsbyrået får også gjennomgå.

- Kunden mener at det han kontakter en politiker ikke tåler dagens lys, det derfor han kjøper disse tjenestene, sier Aarebrot.

Fnyser av kritikken

First House omsatte for nesten 70 millioner kroner i 2012. Av dette hadde selskapet et årsresultat på nesten syv millioner kroner.

- Det er nesten ikke mulig å ta Aarebrot seriøst, når han ikke har et høyere presisjonsnivå enn det han her demonstrerer. Han er direkte uetterrettelig, og bruker sterke karakteristikker uten å ha grunnlag for det, sier Per Høiby, administrerende direktør i First House, til Nettavisen NA24.

Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet!

- Aarebrot påstår blant annet at våre kunder ikke kjøper kommunikasjonstjenester, men tilgang til det politiske nettverket. Slik er det selvsagt ikke. Om vi skulle leve av nettverk, ville vi hatt et kort liv. Vi tilbyr kunnskap om strategisk kommunikasjon, kommunikasjonsplanlegging, mediehåndtering, krisehåndtering, presentasjonstrening, for å nevne noe. Alt dette er kompetanse vi finner hos politikere og politiske rådgivere. Derfor er de attraktive, og derfor har de mye å lære bort, fortsetter han.

Høiby forteller at kommunikasjonsbyrået i tillegg tilbyr hjelp til kunder som ønsker å forstå politiske prosesser, for å kunne komme med helt legitime innspill, og for å drive helt legitim påvirkning av sine egne rammevilkår.

- Men rådgivere driver ikke påvirkning, i alle fall ikke våre. Vi hjelper kundene våre til å bli tydeligere og bedre i møtet med myndighetene. Vi tror beslutningsprosessene blir bedre om myndigheter og politikere får kvalifiserte innspill før viktige beslutninger tas, sier han.

Har opptrådt ryddig

Byråtoppen understreker at First House forholder seg til de karantenereglene som til enhver tid gjelder. For medarbeidere i regjeringsapparatet varslet den rødgrønne regjeringen endringer i reglene, men de har ikke kommet på fire år, fortsetter han.

- Vi har også støttet innføringen av et lobbyregister på Stortinget, og vi undrer oss over at det ikke er innført et tilsvarende karantenereglement for valgte stortingsrepresentanter som for statsråder og statssekretærer. Kommer det, vil vi selvsagt følge det. Når det gjelder karantene for de som har arbeidet i partienes organisasjoner, som Haakon Dagestad, får det være opp til partiene å regulere det. Når det gjelder dagens karanteneregler, hevder Aarebrot at en statsråd har tre måneders karantenetid. Det faktiske forholdet er at karantenetiden er det dobbelte. I tillegg gis det ofte saksforbud. Det er vanskelig å ta kritikken på alvor fra en person med et så omtrentlig forhold til fakta, sier han.

- Vi er glade for at Haakon Dagestad kommer til oss. Han er en svært kompetent person, med god kunnskap om både kommunikasjon og politikk. Han har opptrådt svært ryddig i forbindelse med ansettelsen. Han trådte ut av rådgiverkorpset til Høyre før forhandlingene startet, sier Høiby i First House.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!