*Nettavisen* Økonomi.

- De høye renters tid er forbi

På en dag uten kursdrivende nøkkeltall peker pilene mot en rolig start på USA-børsene, mens investorene retter blikket mot ukens viktigste begivenhet, rentebeslutningen på torsdag. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Wall Street retter blikket mot møtet som kan gi første renteøkning siden 2006.

14.09.15 15:33

På en dag uten kursdrivende nøkkeltall pekte pilene mot en rolig start på USA-børsene, mens investorene retter blikket mot ukens viktigste begivenhet, rentebeslutningen på torsdag.

I åpningshandelen er Dow Jones og S&P 500 ned knappe 0,1 prosent og Nasdaq stiger 0,1 prosent.

Les også: Advarer mot aksjeboble

I andre regioner er aksjene i Europa, målt ved samleindeksen Stoxx Europe 600, ned 0,2 prosent. I Asia falt børsene i Kina og Japan, mens det var oppgang i Hongkong.

- Det har vært en rolig start på uken for europeiske markeder etter de siste ukenes turbulens, hovedsakelig fordi alle venter for å se hva som skjer på torsdag, sier aksjestrateg Tommy Ricketts i Bank of America Merrill Lynch til The Wall Street Journal.

Delt på midten om rente
Ifølge en undersøkelse fra WSJ venter 46 prosent av de spurte økonomene i september en renteøkning denne uken, ned fra 82 prosent i en tilsvarende undersøkelse i august.

- Historien viser at når Fed er i tvil er de villige til å vente. De er virkelig nervøse for å gjøre en politikkfeil, så vi ser en økning i desember, sier sjefstrateg Peter Garnry i Saxo Bank til Bloomberg.

Mens andre sentralbanker gir gass har amerikanske Federal Reserve signalisert at den første renteøkningen siden før finanskrisen nærmer seg.

Utsikter til høyere renter har vært en tilbakevendende kilde til nervøsitet i aksjemarkedet, som har nytt godt av amerikansk nullrente siden slutten av 2008.

Torsdag, når Feds to dager lange rentemøte avsluttes, er første mulighet for sentralbanken til å sette opp nøkkelrenten.

- De høye renters tid er forbi
- Viktigere enn tidspunktet for den første renteoppgangen er likevel etter vår mening hvor kraftig oppgangen blir når den kommer, skriver Handelsbanken-økonom Knut Anton Mork i en morgenrapport.

Svaret på det er at Fed vil gå svært forsiktig fram, tror Mork.

- Normaliseringsprosessen vil bli langsom, enten med lang tid mellom hver heving eller med hevinger i mindre skritt enn vi er vant med, for eksempel 10 basispoeng om gangen. Og vi tror toppen vil bli liggende ganske lavt, kanskje omkring 3 prosent. De høye renters tid er forbi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag