NA24.no

- De kan kysse katta

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Finansministeren erklærer krig mot topplønner.

REGJERINGSKVARTALET (NA24): - Lønnsnivået i norsk bank- og finansnæring er kollektivt hårreisende for høyt, smeller finansminister Kristin Halvorsen (SV).

NA24 - din næringslivsavis

På dagens pressekonferanse i forbindelse med møtet med toppene i næringslivet tok Kristin Halvorsen et harmdirrende oppgjør med lønningene til toppene i bank-, finans- og meglernæringen.

- Jeg vil at avlønningene skal publiseres offentlig, for eksempel på Finansportalen, slik at vanlige bankkunder kan se hvordan bankene lønner sine ledere. Jeg tror det er et konkurransefortrinn for bankene å ha en fornuftig lønnspolitikk, og jeg oppfordrer alle banker til å jobbe med kostnadseffektiviteten hos seg selv, sier Halvorsen, som mener en slik offentliggjøring vil ha påvirkning på hvilken bank folk velger.

Halvorsen sier at lønnsnivået til ledelsen i banker og finansforetak offentliggjøres i årsrapportene, men Halvorsen vil at lønningene skal gjøres enkelt tilgjengelig for bankkundene.

- Kyss katta
- Er du opprørt over lønningene og bonusene i finansbransjen?

- Ja! Kom det krystallklart og uten betenkningstid fra Halvorsen.

- Jeg får en del pekefingre fra noen av «gutta» i bransjen her om at offentlig sektor skal være kostnadseffektiv. Men vi har kvinnelige ansatte som tjener 300.000 kroner i året. Jeg synes de som sier dette skal kysse katta og heller gjøre jobben selv, og vise fram at de kutter i lønnen, tordner Halvorsen.

- Hinsides over det de er verd
- Men er dette riktig tidspunkt å kutte for en presset finansbransje?

- Dette er rett tidspunkt for å vise sosial intelligens, sier Halvorsen.

Hun mener for eksempel at mange meglere får altfor mye betalt.

- De ligger hinsides over det de er verdt i markedet, fastslår Halvorsen.

I går ble lønnen og bonusen for toppsjef Rune Bjerke i DnB Nor kjent, og det var spørsmål rundt dette som ledet opp til Halvorsenes triade mot banklønningene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Altfor høy lønn i bransjen
Finansministeren viser at til at lederen for oljefondet, Yngve Slyngstad, kuttet lønnen sin kraftig i takt med de miserable resultatene for fondet.

- Dette er et signal om at det har vært at for høy lønn i bransjen, fastslår Halvorsen, som mener at norske banker overbetaler sine ansatte, spesielt i ledende posisjoner. Finansministeren uttrykte at hun var forskrekket og overrasket over lønningene til ledende ansatte i norske banker.

Hun mener at det må foretas en kollektiv lønnsreduksjon i en samlet finansbransjen, inkludert meglerhusene, og ikke bare i banknæringen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere