*Nettavisen* Økonomi.

- De kan kysse katta

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Finansministeren erklærer krig mot topplønner.

18.03.09 13:22

REGJERINGSKVARTALET (NA24): - Lønnsnivået i norsk bank- og finansnæring er kollektivt hårreisende for høyt, smeller finansminister Kristin Halvorsen (SV).

NA24 - din næringslivsavis

På dagens pressekonferanse i forbindelse med møtet med toppene i næringslivet tok Kristin Halvorsen et harmdirrende oppgjør med lønningene til toppene i bank-, finans- og meglernæringen.

- Jeg vil at avlønningene skal publiseres offentlig, for eksempel på Finansportalen, slik at vanlige bankkunder kan se hvordan bankene lønner sine ledere. Jeg tror det er et konkurransefortrinn for bankene å ha en fornuftig lønnspolitikk, og jeg oppfordrer alle banker til å jobbe med kostnadseffektiviteten hos seg selv, sier Halvorsen, som mener en slik offentliggjøring vil ha påvirkning på hvilken bank folk velger.

Halvorsen sier at lønnsnivået til ledelsen i banker og finansforetak offentliggjøres i årsrapportene, men Halvorsen vil at lønningene skal gjøres enkelt tilgjengelig for bankkundene.

- Kyss katta
- Er du opprørt over lønningene og bonusene i finansbransjen?

- Ja! Kom det krystallklart og uten betenkningstid fra Halvorsen.

- Jeg får en del pekefingre fra noen av «gutta» i bransjen her om at offentlig sektor skal være kostnadseffektiv. Men vi har kvinnelige ansatte som tjener 300.000 kroner i året. Jeg synes de som sier dette skal kysse katta og heller gjøre jobben selv, og vise fram at de kutter i lønnen, tordner Halvorsen.

- Hinsides over det de er verd
- Men er dette riktig tidspunkt å kutte for en presset finansbransje?

- Dette er rett tidspunkt for å vise sosial intelligens, sier Halvorsen.

Hun mener for eksempel at mange meglere får altfor mye betalt.

- De ligger hinsides over det de er verdt i markedet, fastslår Halvorsen.

I går ble lønnen og bonusen for toppsjef Rune Bjerke i DnB Nor kjent, og det var spørsmål rundt dette som ledet opp til Halvorsenes triade mot banklønningene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Altfor høy lønn i bransjen
Finansministeren viser at til at lederen for oljefondet, Yngve Slyngstad, kuttet lønnen sin kraftig i takt med de miserable resultatene for fondet.

- Dette er et signal om at det har vært at for høy lønn i bransjen, fastslår Halvorsen, som mener at norske banker overbetaler sine ansatte, spesielt i ledende posisjoner. Finansministeren uttrykte at hun var forskrekket og overrasket over lønningene til ledende ansatte i norske banker.

Hun mener at det må foretas en kollektiv lønnsreduksjon i en samlet finansbransjen, inkludert meglerhusene, og ikke bare i banknæringen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.