- De nye kravene er latterlige

Foto: Vikene, Solveig (Scanpix/Montasje/Paul Weaver)

Slik vil Siv Jensen endre boligmarkedet.

20.08.13 08:50

Forrige helg var det starten på høstens boligsesong, og aktiviteten de kommende ukene vil gi en indikator for hva vi kan vente oss i boligmarkedet denne høsten.

En som spår høyere priser er den profilerte megleren Miguel Sørholt i Privatmegleren.

Frp-leder Siv Jensen er bekymret over de høye boligprisene, som gjør det nesten umulig for unge førstegangskjøpere å skaffe seg en bolig.

- Boligprisene er blitt skyhøye og flere unge sliter med å kjøpe sin første bolig. Da må i hvert fall staten bidra til å gjøre det lettere, ikke motsatt slik regjeringen har gjort, sier Siv Jensen til Nettavisen NA24.

Det som opprører henne mest er kravene til såkalt universell utforming, at alle nye boenheter må til rette legge for rullestolbrukere.

- At man må tilrettelegge for rullestolbrukere i alle nye hybler er bare latterlig. De kjøper dem jo ikke likevel, sier Jensen.

- Derfor mener vi at for leiligheter og hybler under 55 kvadratmeter, så skal ikke kravene til universell utforming gjelde, sier Jensen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Tror ikke på prisfall
Til tross for de gode utsiktene fra Sørholt, viser tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) at prisen på boliger var 2,1 prosent lavere i juli sammenlignet med juni. Korrigert for sesongvariasjoner er den negative veksten på 1,2 prosent.

- Vi tror ikke det vil bli noen prisfall på boliger i overskuelig fremtid. I så fall må det komme dårlige tider, men de siste prognosene fra norsk økonomi tyder ikke på at vi får noen konjunkturnedgang, sa Kjell Senneset, ved Prognosesenteret, til Nettavisen NA24.

Les mer: - Boligprisene skal opp

Vil radere avgifter
Jensen mener også at de rødgrønnes heving av egenkapitalkravet på kjøp av ny bolig fra 10 til 15 prosent, bidrar til å ekskludere mange førstegangskjøpere fra boligmarkedet.

- En liten hybel koster nå nærmere to millioner kroner i Oslo. Det betyr at man må ha 300.000 kroner i egenkapital. De færreste kan klare det uten hjelp fra mor eller far, sier Jensen.

Frp-lederen ønsker også å utvide dagens ordning for Bolig Sparing for Ungdom, den såkalte BSU-ordningen.

- Vi ønsker å heve grensen for sparing fra 150.00 til 300.000 kroner og at man årlig kan sette av 25.000 kroner, mot dagens 20.000. Også skattefradragsprosenten bør økes fra 20 prosent til 28 prosent, sier Jensen.

Også den forhatte dokumentavgiften får gjennomgå.

- Vi vil avvikle hele dokumentavgiften. At det skal koste 75.000 kroner å omregistrere en bolig til tre millioner kroner ved eierskifte, er jo bare tull, sier Jensen.

- Summen av alle disse tiltakene vil gjøre det lettere for unge å komme inn i boligmarkedet, avslutter Jensen.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.