NA24.no

- De ser ut som utstillingsdukker

BURSDAG: Siv og Erna takket nei til å stille opp i barnehage med ettåringer - de ville heller stille i hjelmer med navn, spisende blå marsipankake, på en byggeplass. Hvorfor?
BURSDAG: Siv og Erna takket nei til å stille opp i barnehage med ettåringer - de ville heller stille i hjelmer med navn, spisende blå marsipankake, på en byggeplass. Hvorfor? Foto: Foto (Flickr/SMK)
Sist oppdatert:
Hvorfor feiret Erna Solberg og Siv Jensen sin ettårsdag på en byggeplass - iført blå hjelmer merket «Erna» og «Siv»?

Torsdag feiret regjeringen ettårsdag.

I den anledning stilte statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) opp på en byggeplass, med blå hjelmer og blå kake, til ære for VG.

- Ser ut som utstillingsdukker

Den svenske korrespondenten Björn Lindahl sier til Nettavisen at:

- Dette er et arrangert bilde, som ser litt rart ut. Det er ingen interaksjon mellom byggeplassen og damene, hvilket gjør at de ser ut som utstillingsdukker, sier den svenske korrespondenten Björn Lindahl.

- Når de først velger en slik setting, savner jeg noen arbeidere som deler kaken. En byggeplass er ikke noen naturlig plass å spise kake, uansett. Her er det lov å si nei til PR-rådgivernes ideer. Hvor er de, spør Lindahl.

- Det interessante i reportasjen er jo spørsmålet som berører statsministerkandidaten i 2017, mener han.

- Reklamespråket tar over

- Hva sier dette om norske toppolitikere?

ETTÅRSFEST: Torsdag ettermiddag feirer Siv og Erna ett år i regjering.

- Her ser vi at reklamespråket tar over, sier Lindahl - som synes Erna er mer enn folkelig i naturlige settinger.

- Jeg har sett henne hoppe opp på scenen og tatt en svingom under valgkampen i Bergen. Hun kan si nei. Hun trenger ikke vise frem hjemmet sitt, som i Dagbladet-reportasjen hvor vi ser det er rotete og spritflasker i taxfree-poser, mener han. 

- Vil tekkes

Bildet fra hjemmet hennes gikk som en farsott på sosiale medier i ukene som fulgte.

Björn Lindahl er Norges penn i dagsavisene Svenska Dagbladet og Göteborgs-Posten i Sverige, Politiken i Danmark, den svenskspråklige Hufvudstadsbladet i Finland, og for Arbeidsliv i Norden.

- Hvorfor stiller politikere opp i settinger som dette?

- VG har stor makt, og de vil nok tekkes dem, men det er viktig å ikke dra strikken for langt. Når det er sagt, dette bildet kommer ikke til å få noen konsekvenser på noen måte.

- Liten avstand mellom eliten og folket

Bildet får professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo (UiO) til å trekke på smilebåndet.

- Dette er et regissert bilde, som er med på å gjøre dem enda mer folkelige. Vi har en tradisjon i Norge for at det er liten avstand mellom makteliten og folket, sier Aardal til Nettavisen.

- Hvor går grensen for hva politikere bør stille opp på?

- Det er noen hårfine grenser, men hvis du kan ane en humoristisk snert over bildet, er det noe annet enn om politikere blir plassert i en sammenheng de føler ubehag med.

Valgforsker og professor Bernt Aardal ser en humoristisk snert i bildet.

- Ut fra ansiktsuttrykkene deres, ser jeg dette som et humoristisk innslag, legger han til.

Aardal sier at reportasjen og bildet synliggjør medienes behov for staffasje rundt politikerne.

- Mens noen bilder hefter ved politikere livet gjennom, er nok ikke dette et av dem. Jeg ser ingen grunn til å tolke for mye ut av det, sier han.

VG skriver i sin artikkel at de ville lage et morsomt rigg i anledning ett års dagen, fortrinnsvis i en barnehage. Finansdepartementet ville heller ha statsrådene på en byggeplass, hvilket ble resultatet.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere