NA24.no

- De små er blitt for store

Det kan være størrelsen det kommer an på. - Små selskaper er i ferd med å bli overvurdert, mener Morningstar.

Små selskaper har de siste årene oppnådd en høyere prising enn større selskap. Tidligere har små selskaper blitt handlet til en rabatt i forhold til store selskaper, mens denne rabatten nå er snudd til en premie, som med andre ord betyr at de små selskaper nå er verdsatt høyest basert på pris/fortjeneste, viser en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Morningstar.

NA24 - din næringslivsavis

Overvurdert
Årsaken til at små selskaper har vært verdsatt litt lavere ligger i at det er større risiko forbundet med å investere i mindre selskaper, fordi disse blant annet har en lavere likviditet, samtidig som de ikke er så godt gjennomanalysert som de store selskapene. Det er færre analytikere som følger de mindre selskapene slik at det er større sannsynlighet for at de er feilpriset.

- Det er en oppfatning blant analytikere i Europa at små selskaper er i ferd med å bli overvurdert, sier redaktør Bent Mathisen av Morningstar Norge til NA24.

Trenden snur
Han forklarer at det frem til nå har vært en stor interesse for små selskaper, men at trenden nå er i ferd med å snu blant forvaltere.

- Vanlige sparere har en overvekt av små selskaper i porteføljen sier Mathisen.

Undersøkelsen viser at de fleste forvalterne i Europa nå synes at små selskaper er et sted mellom korrekt verdsatt eller litt overpriset. Dette bekreftes ved at de gir utrykk av at det er de største selskapene som vil gjøre det best på børsene i de neste tolv månedene. Tre av fire forvaltere som deltok i undersøkelsen mener dette. Dette er konsistent med hva forvalterne har uttalt i de siste undersøkelsene utført av Morningstar.

Vekst eller verdi
Når det gjelder valget mellom vekst eller verdi selskaper har forvalterne ingen klare preferanser i noen av retningene. Samtidig sier ni av ti forvaltere at de forventer å øke tilbudet av nye fond de neste tolv månedene. Dette på tross av at de forventes en økt konsolidering i bransjen fremover.

- Forvalterne er ikke samstemte om det er vekst eller verdiselskaper man skal satse på fremover. Tidligere har vi sett at forvalterne går for en av delene, mens de nå er splittet, sier Mathisen.

Europa i front
Når det gjelder hvilken region man bør være investert i fremover, så tror de fleste forvalterne at Europa er den regionen i verden som vil gjøre det best de nærmeste tolv månedene.

Undersøkelsen ble gjennomført I tidsrommet 22. til 29. juni. Total deltok 36 fondsforvaltere, av disse var tre fra Norge. Alle selskapene er de største i sine respektive land og forvalter i gjennomsnitt 41 milliarder euro og rundt 96 forskjellige fond.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere