NA24.no

- Den dumsnille svenske innvandringspolitikken kan få konsekvenser for Norge

FULL STØTTE: Frps Ulf Leirstein sier at han støtter Sverigedemokraternas innvandringspolitikk hundre prosent.
FULL STØTTE: Frps Ulf Leirstein sier at han støtter Sverigedemokraternas innvandringspolitikk hundre prosent. Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Frps Ulf Leirstein støtter Sverigedemokraternas innvandringspolitikk hundre prosent, og frykter at Norge kan rammes av svenskenes «frislipp».

«Jeg støtter den innvandringspolitikken som Sverigedemokraterna beskriver i sitt program. På andre politiske områder er jeg uenig med det partiet. Men Sverige har en naiv og uansvarlig innvandringspolitikk, Det må det være lov å si!» sier Frps Ulf Isak Leirstein på Facebook.

- Jeg tror det er mange som ikke har lest hva Sverigedemokraterna står for, men som henger seg opp i at det var en del grums i partiet for noen år siden, sier Frps Ulf Leirstein til Nettavisen.

Østfoldingen karrakteriserer dagens svenske innvandringspolitikk som «svært ytterliggående» og at den store innvandringen til nabolandet også vil kunne få konsekvenser for Norge.

- Derfor er det viktig at vi mener noe om den svenske innvandringspolitikken, sier han.

- Konsekvenser for Norge
- Sverige har en innvandringspolitikk som er svært ytterliggående. Hva skjer når Sverige i dag tar imot 100.000 mennesker, mens vi i Norge tar imot 10.000? spør Leirstein retorisk.

Han mener det er langt fra utenkelig at noen av disse menneskene vil ønske å flytte til Norge.

- Den dumsnille svenske politikken kan også få konsekvenser for Norge. Som østfolding vet jeg at det ikke er langt vei fra Sverige til Norge, sier han.

Skapte regjeringskrise
Sverigedemokraternas (SD) innvandringspolitikk kom i fokus i Norge etter at den skapte regjeringskrise i Sverige. SD nektet å støtte budsjettforslaget til den rødgrønne regjeringen nettopp fordi SD ønsker gjennomslag for sin innvandringspolitikk.


Ville ikke støtte innvandringspolitikken
SD krevde at statsminister Stefan Löfven endret regjeringens innvandringspolitikk. Det skjedde ikke, og krisen var et faktum.

Ikke bare Frp, men også Høyre og Arbeiderpartiet har kritisert svenske kolleger for ikke å ta innvandringsdebatten i Sverige alvorlig, men istedenfor la SD få fritt spillerom på den arenaen.

Les også Stavrums blogg: Har Sverige 800.000 rasister?


Så hvilken innvandringspolitikk støtter Leirstein støtter? På hjemmesiden til SD står følgende:

Vil begrense innvandringen
«Sverigedemokraterna motsetter seg ikke innvandring, men mener at innvandring må holdes på et nivå og være av en slik karakter at det ikke utgjør en trussel mot vår nasjonale identitet eller mot vårt lands velferd og trygghet».

Partiet mener videre at det støtter retten til å søke asyl, men ikke nødvendigvis retten til å få asyl. Partiet vil ha færre asylsøkere, og ønsker at de bare skal være i Sverige midlertidig: «...som bare bevilges midlertidig oppholdstillatelse i den perioden de livstruende konfliktene eller naturkatastrofene de har flyktet fra pågår».

Partiet vil heller hjelpe flyktninger i nærheten av der de har flyktet fra.

«Dette gir oss forutsetninger for å nå de som lider aller mest, og medfører dessuten at vi kan hjelpe betydelig flere flyktninger for samme summen penger sammenlignet med modellen der store grupper flyktninger får hjelp i Sverige».

Vil hjelpe utenfor Sverige
Partiet mener også at reglene for familieinnvandring må være utformet slik at «de ikke bidrar til å skape økt segregasjon og andre sosiale og økonomiske problemer».

Partiet skriver også at «At man av økonomiske årsaker skal tvinges til å bli i et land man ikke trives i og ikke vil leve i, er destruktivt både for landet og for det enkelte individ. En aktiv og generøs støtte skal derfor gis til de innvandrere som ønsker å flytte tilbake til hjemlandet».

Du kan lese SDs partiprogram når det gjelder innvandring her.

Hva mener du om partiets innvandringspolitikk. Si din mening i kommentarfeltet.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere