NA24.no

- Den gylne tiden er over

Sist oppdatert:
Advarer mot panikk etter at milliarder er radert bort på børs.

Følg børsen her

Verdiene på Oslo Børs raser sammen. Onsdag har børsen falt nærmere tre prosent og verdier for 65 milliarder er borte.

NA24 - din næringslivsavis

Adm. direktør Joachim Høegh Krohn i investeringsselskapet Argentum mener børsutviklingen den siste tiden er et varsel om et trendskifte.

- Første fase mot slutten
- Mye av veksten i aksjemarkedet og økonomien har vært drevet av nye krefter som Kina og private equity. Disse kreftene er kommet for å bli, men den første fasen nærmer seg slutten, mener adm. direktør Joachim Høegh-Krohn i investeringsselskapet Argentum.

Nedtur
Børsuroen denne gang begynte i USA tirsdag der de viktigste indeksene falt markant mot slutten av handelen tirsdag. Bekymringer i kredittmarkedet smittet over på aksjemarkedet og endte med at Dow Jones falt 1,10 prosent, Nasdaq raste 1,43 prosent og S&P 500 endte ned 1,26 prosent.

I natt tok Asia opp tråden og den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International endte ned 2,6 prosent onsdag morgen.

Usikkerhet
Siden toppnoteringen den 19. juli har Oslo Børs falt med over sju prosent. Det amerikanske markedet har falt nesten like mye.

- Det er ganske enkelt uro og usikkerhet som driver børsmarkedene nå, og det er alltid negativt. Det øker avkastningskravet og det øker usikkerheten på børsene. Det kommer fra kredittmarkedet i USA, og med fare for høyere rente og lavere vekst fremover, sier Høegh-Krohn til NA24.

Over trend
- Inntjeningsforventningene, særlig i det amerikanske markedet, har vært svært høye og ligger godt over det vi kaller trend. Faller inntjeningsveksten vil også børsene følge etter. I min erfaring skjedde det i år 2000, og det skjer nå, sier Høegh-Krohn til NA24.

Les Joachim Høegh-Krohns blogg her: Slutten på begynnelsen

To forhold
Høegh-Krohn mener børsutviklingen den siste tiden er et varsel om et trendskifte. Mye av veksten vi har vært vitne til i verdensøkonomien og aksjemarkedene har vært preget av to faktorer, mener han.

- Kina og andre asiatiske land har holdt prisene lave i vesten gjennom at vi kan importere derfra. Lav inflasjon har medført lavere renter som igjen har vært gunstig for aksjemarkedene. Jeg tror Kina vil ha voksende innflytelse på verdensøkonomien, men den første Kina-effekten begynner å gi seg. Den første gylne perioden er over, mener han.

Den andre faktoren kommer fra private equity.

- Vi kommer til å se mindre likviditet i markedet. Mye av veksten i aksjemarkedet har vært drevet av lånefinansierte oppkjøp, men i det siste har vi sett, for eksempel i forbindelse med oppkjøpene av Chrysler og Alliance Boots, har bankene hatt problemer med å selge lånefinansieringen videre. Det viser at det er mindre likviditet i markedet. Private equity kommer i mindre grad til å dominere, og det vil legge en demper på aksjemarkedet, sier Høegh-Krohn.

Venter ikke store fall
- Jeg tror ikke vi står overfor store fall i aksjemarkedene. Men de drivkreftene vi har sett kommer til å være mindre fremover. Med den utviklingen vi har sett de siste tre fire årene kan man ikke forvente det. Alt har en ende, sier Høegh-Krohn.

- Er det en større korreksjon vi er vitne til?

- Jeg er ganske overbevist om at vi ikke får se like høye aksjekurser, men det er vanskelig å spå børsen på kort sikt, avslutter Høegh-Krohn.

- Sitt i ro
Analysesjef Kim Evjenth i meglerhuset Kaupthing konstaterer at onsdag blir urolig for investorene.

- Vi er inne i en volatil fase med korreksjon, og det er i stor grad subprime-markedet som igjen driver markedet, sier han.

Evjenth mener det er for tidlig å si om vi er inne i en større korreksjon.

- På den ene siden har obligasjonsrisikopremiene økt, og på en andre siden ser de makroøkonomiske tallene bra ut, og selskapene leverer sterke tall. Så det går veldig bra utenom bekymringene i det amerikanske kredittmarkedet, sier Evjenth.

Evjenths råd til investorene er følgende:

- Det som har vist seg i de siste korreksjoner er at man skal sitte i ro, ikke selg i panikk, sier Evjenth.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere