*Nettavisen* Økonomi.

- Den neste pakken er viktigere

Foto: (Scanpix)

Norske næringslivstopper mener den neste krisepakken er langt viktigere enn den som kom i dag.

26.01.09 15:06

- Det regjeringen skal komme med når det gjelder tiltak på banksektoren blir viktig. Uten at vi får kreditten i banksektoren til å fungere igjen, blir mye av det vi gjør nå engangstiltak, sier Hydros konsernsjef Eivind Reiten til TV2 Nyhetskanalen.

NA24 - din næringslivsavis

Reiten mener dagens tiltakspakke er på sin plass og tar tak i noen problemer, men etterlyser samtidig bedrede forhold for

- Først og fremst vil jeg si at regjeringen virkelig har tatt fatt i krisesituasjonen helt siden dette oppstod. Det er veldig mange av de tiltakene som nå kommer som hjelper aktiviteten i norsk økonomi og som også vil være til hjelp for industrien. Men jeg ville heller ønsket at de la mer vekt på tiltak som hjalp direkte for industrien, sier Eivind Reiten til TV2 Nyhetskanalen.

Støtte fra Dørum
Da meglerhuset DnB Nor Markets la frem sine spådommer for 2009 for halvannen uke siden, kommenterte sjeføkonom Øystein Dørum at det var viktigere å få på plass en redning for bankene enn en redning for andre sektorer.

- Man løser ikke realøkonomiske kriser før man har løst problemene i bankene, uttalte Dørum da og henviste til problemene i Japan der man har opplevd en langvarig nedtur på grunn av at man ikke tok bankproblemene på alvor.

- Empiriske studier av historiske finanskriser viser nokså entydig at man ikke får til et varig oppsving i realøkonomien før man har løst problemene i finansnæringen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Veldig synd
Den avtroppende Hydro-sjefen mener at skattelettelsen er bra for de små- og mellomstore bedriftene, men at regjeringen har valgt en beløpsgrense som er alt for lav for å hjelpe de store eksportbedriftene.

- De burde gjort noe med avskrivningssatsene, sier Reiten til kanalen og viser til at tiltakene som ble presentert tirsdag ikke er nok til å sørge for nyinvesteringer og ikke minst holde vedlikeholdsaktiviteten oppe.

- Det viktigste nå er at de får tilført en form for kapitalstyrking i bankene slik at de kan snu seg rundt og låne ut risikokapital til næringslivet, sier Reiten.

- Det er veldig synd å se på at bedrifter og virksomhet som virkelig har langsiktig levekraft sliter fordi det ikke er kreditt tilgjengelig. Dette er minst like viktig som det vi har sett i dag.

Se hele intervjuet med Reiten her:

284384

Må få bankene i gang
Også NHO mener at den neste krisepakken, en pakke for bankene som skal være på plass 9. februar, er svært viktig for næringslivet.

- Det er avgjørende viktig at bedriftene får lån og tilgang på kapital slik at de kan investere, sikre arbeidsplassene og skape nye. Bankpakken som kommer 9. februar må være effektiv og omfattende slik at vi får bankene i gang igjen og sikrer bedrifts-Norge nødvendig kapital. Dette har NHO tatt opp med regjeringen en rekke ganger, sier NHOs adm. direktør Finn Bergesen jr.

NHO er også kritiske til dagens pakke, som organisasjonen mener i for liten grad er rettet mot hele næringslivet og særlig konkurranseutsatt sektor.

- Det er ikke en krise i offentlig sektor, det er en krise i næringslivet. Vi håper derfor at den videre behandlingen av krisepakken gir bedre vilkår for hele næringslivet, skrives det i en pressemelding mandag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.