NA24.no

Foto: BI

- Den siste idiot er ikke død

Sist oppdatert:
Førstelektor på BI slakter kjendisene som har latt seg lure trill rundt av bilselgeren Geir fra Drammen.

Førstelektor i salg og salgsledelse ved Handelshøyskolen BI, Gorm Kunøe, rister oppgitt på hodet over hvordan kjendisnorge kunne la seg lure av bilselgeren Geir fra Drammen.

- Den siste idiot er ikke død, sier Kunøe til Nettavisen NA24

- Det kalles primadonnaeffekten, som går på at man føler at man er såpass mye verdt at det ikke fins grenser for hva andre mennesker vil betale for å bli assosiert med en selv, fortsetter førstelektoren.

Det starter ofte i det små med mindre frynsegoder, før det tar helt av etter at man hopper opp i kjendisenes eliteserier.

- Man blir elitekjendis og plutselig blir det helt naturlig at en bilselger fra Drammen som heter Geir gir deg flere 100.000 kroner, sier Kunøe.

- Svindel
Bilselgeren Gorm Kunøe sikter til, er Geir Bråthen som sommeren 2012 drev med storsalg av bruktbiler gjennom firmaet Auto-Forum.

Lørdag skrev DN Magasinet at halve kjendisnorge var på kundelisten, blant dem rapperne i Madcom, fotballspilleren John Arne Riise, samt komikerne Morten Ramm og Tommy Steine.

- Dette ser ut som svindel, sier Kunøe.

- Men svindelen muliggjøres kun fordi at noen er grådige, fortsetter Kunøe.

Les mer: Her blir Steine rundlurt av bilselgeren

Grådigheten får man fordi man som kjendis opparbeider seg et altfor stort selvbilde, ifølge førstelektoren i salg.

- Man tror at man får en bil gratis i lengre tid fordi man er kjendis. Det viste seg selvfølgelig å være feil, sier Kunøe.

Det spørsmål som de som kjøpte bil av Bråthen burde stilt seg selv, er:

- Hvorfor skulle en bilselger i Drammen gi flere 100.000 til meg? Svaret sier seg jo selv, sier Kunøe.

- Helt utrolig
Kunøe er som sagt spesialist på salg og salgsledelse. Han er meget imponert over bilselgeren midt opp i det hele.

- Bilselgeren klarte jo å prakke på de fleste bilkjøperne mye dyrere biler enn de egentlig hadde tenkt seg, sier Kunøe.

- De skulle ha en brukt Porsche, men kommer ut med en helt ny Lamborghini. Helt utrolig, sier han videre.

- Jeg har ikke noe imot bilselgere, men som kunde er det lov å si nei, noe bilkjøperne i dette tilfellet helt klart burde gjort, sier Kunøe.

Auto-Forum er nå krevd tvangsoppløst og flere av kundene ligger an til store tap. En viktig del av avtalen var at Auto-Forum skulle kjøpe bilene tilbake for en gunstig pris innen ett år.

Hver gang Auto-Forum solgte en bil med finansiering fra Santander eller DNB, tikket det inn en provisjon fra banken. Gjennom et nettverk av hjelpere ble biler omsatt om og om igjen i Auto-Forums regnskaper. Auto-Forum kunne selge en bil fire ganger. Slik kunne en bil alene stå for nærmere syv millioner kroner av selskapets omsetning, ifølge DN Magasin.

- Forretningen har hatt problemer etter at den ble utsatt for et grovt ran i fjor som etterforskes av politiet, og Bråthen har vært sykemeldt siden august. Dette har medført at det har vært problemer med økonomien i selskapet. Bråthen håper at alle inngåtte avtaler blir oppfylt, og synes det er leit dersom også andre enn han lider som følge av dette, sa John Christian Elden, Geir Bråthens advokat, til Nettavisen NA24, tidligere mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere