*Nettavisen* Økonomi.

- Denne gangen vet vi hva vi gjør

Petrobras Foto: Andre C. Utvik

Nå er også Petrobras på radaren til Pareto.

02.09.09 10:44

HOLMENKOLLEN PARK, OSLO (NA24) : Det brasilianske statlige oljeserviceselskapet Petrobras er et av hovedinnslagene på Paretos olje- og offshorekonferanse. Det er også en av de desidert viktigste kundene til en rekke av de andre selskapene som presenterer seg for Paretos inviterte.

- Vi ble invitert til å delta her, og vil har en politikk der vi ikke sier nei til å delta på konferanser, sier Theodore M. Helms til NA24.

Han er IR-ansvarlig for Petrobras og mannen som holdt innlegget under konferansen.

- Jeg er positivt overrasket over nivået og omfanget av denne konferansen, og vi er nå glade for å kunne være her, sier Helms til NA24.

- Den nye Nordsjøen
Han forteller at de tidligere ikke var på radaren til europeerne, men det er Petrobras absolutt er det nå.

- Hvor viktig er de norske oljeserviceselskapene for Petrobras i årene fremover?

Vi er et åpent selskap som ønsker alle leverandører velkomne. Når det gjelder Norge har de erfaringen og teknologien som gjør at oljeserviceselskapene er interessant. Presaltområdet utenfor Brasil er den nye Nordsjøen, sier han til NA24.

Noe av grunnen er at Petrobras har et stort behov for å lete etter olje, og ikke minst bore brønner som med tiden skal produsere. Forholdene utenfor Brasil er svært utfordrende og det finne ikke mange tilsvarende områder med de samme utfordringene.

Avanserte rigger
Oljen ligger dypt under havbunnen og for komme til det sorte gull, må man gjennom massive lag med salt. Dette gjør at det kreves avanserte rigger og ikke minst kunnskap for hvordan man skal bore brønnene.

Dette er også her de norske selskapene har en spisskompetanse. Petrobras er det selskapet blant de aller største som har hatt høyest vekst i produksjonen.

I 2008 var snittproduksjonen på 2,4 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Innen 2013 skal produksjonen etter planen økes til 3,7 millioner fat per dag, og for å nå dette målet må oljen finnes og feltene utvikles.

Klikk på bildet for å forstørre.

Petrobras-direktør Helms kaller selv selskapet et ung med en ung reservebase. Brasil er også det aller viktigste området for Petrobras over 90 prosent av oljen de produserer er utenfor kysten.

For å nå én million fat per dag i produksjon tok det 27 år fra de gjorde det opprinnelige funnet. Når det gjelder de nye feltene ved Santos venter de at det vil ta 12 år å starte produksjonen etter at funnet ble gjort. Derfor vil oljeselskapet være en viktig kunde i tiden fremover.

- Denne gangen vet vi hva vi gjør, sier Helms og siterer en kollega av seg.

Trenger 66 dollar
Han forteller at de trenger en oljepris på 66 dollar for at det skal være lønnsomt å bygge ut feltene. Paretos gjennomgang viser at andre selskaper har satt grensen på 55 dollar per fat.

Analytiker Andreas Stubsrud sa under sitt åpningsforedrag at en av de store utfordringene er å skaffe finansiering til prosjektene. Det avdramatiserer Helms.

- I våre tanker er finansieringsmulighetene våre minste bekymringer, sa Helms til forsamlingen .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag