*Nettavisen* Økonomi.

- Denne hytta skal raskt ned

Foto: (Sel kommune)

Oslomannen ble nektet tomt av Sel kommune. Han bygde likevel.

19.08.10 11:43

Plan- og beredskapssjef Ola Næperud i Sel kommune er klokkeklar i sin vurdering av denne hytta. Kommunen har ikke noe valg annet enn å pålegge riving.

SELGE HYTTA? Finn megler

- Denne saken er opplagt fra vår side. Hadde vi ikke reagert her, hadde vi mistet alle muligheter til å styre med noe som helst, sier Næperud til Nettavisen.

- Hytteforbud
Han legger til at mange grunneiere i det samme området har søkt om å få bygge hytter opp gjennom årene. De har fått avslag.

LES OGSÅ:Risikerer å få hytta revet

- Hadde man ikke reagert med rivingsvedtak i slike saker, hadde det ikke vært noen vits i å søke om noe som helst. Det hadde bare vært å gå i gang med bygging på egenhånd, sier han.

Hytta det dreier seg om er satt opp på Høgsetra i Sel kommune på eiendommen til en lokal grunneier. Dette er ifølge Fylkesmannen et av de best bevarte seterområdene i Sel, og reguleringsplanen tillater ikke nye hytter i dette området.

Tiltakshaver - mannen som skal ha hytta, og som har satt den opp - bor i Oslo.

Ble varslet
I 2007 søkte grunneier om dispensasjon fra kommunedelplanen for fradeling av tomt til hyttebygging for tiltakshaver. Dette ble avslått av kommunen. I det aktuelle LNF-området (Landbruk, Natur, Friluftsliv) er det bare lov å sette opp drifsbygninger knyttet til gårdsrift.

Avslaget ble ikke påklaget. Høsten 2008 ble kommunen gjort oppmerksom på at det var bygget ei hytte på tomta. Våren 2009 påla kommunen eieren å stanse bruken av hytta, og sørge for at den ble revet innen 1. august.

Søknad om byggetillatelse ble da sendt inn til kommunen. Denne ble avslått. Saken ble grundig behandlet hos Fylkesmannen i Oppland, som nå har gitt kommunen medhold i at bygget må rives.

Kommunen vil denne uka sette en frist for riving.

Kort frist
- Den vil bli meget kort, i midten av september, eller noe slikt, sier Næperud til Nettavisen.

Det er advokat Geir Langhelle i Kongsvinger som representerer oslomannen som har bygget hytta.

Til Nettavisen sier Lanhelle at han nå skal sette seg ned med sin klient for å se om det kan være grunnlag for et søksmål mot kommunen for å få prøvet den forvaltningsmessige gyldigheten.

I brev til kommunnen er det argumentert med at kommunen forskjellsbehandler. Tiltakshaver mener kommunen tidligere har gitt tillatelse i etterkant til en hytte som også var satt opp ulovlig. Den aktuelle hytta ble satt opp av samme grunneier som i denne saken.

Fylkesmannen avviser at dette er sammenlignbare saker som gir grunnlag for klage på forskjellsbehandling:

«Av saksdokumentene fremgår det imidlertid at referansesaken rettslig sett stiller seg annerledes enn den saken som er aktuell i vårt tilfelle. I forbindelse med byggesaksbehandlingen ble det innhentet uttalelse blant annet fra landbruksmyndighetene. I uttalelse fra disse ble sælet til (...) definert som landbruksbygning».

Dermed kommer det innenfor LNF-formålet med kommunedelplanen. Fylkemsannen påpeker likevel at man ikke alltid kan påberope seg at «andre har fåttt lov». Selv i identisk like saker kan det værte riiktig å gi avslag hvis reglene i mellomtiden har blitt skjerpet inn.

Videre hevder utbygger han at hytta ikke er til sjenanse for noen, og at den er bygget på en gammel grunnmur. Det sto en hytte der tildigere som er revet. Det argumenteres for at det vil bli stygt med en slik naken grunnmur stående.

Heller ikke møter klager noen forståelse hos Fylkesmannen.

«...det opprinnelige bygget som sto på grunnmuren ble revet uten forutgående søknad og godkjenning fra kommunens side. Slik riving er søknadspliktig..», heter det i vedtaket fra Fylkesmannen datert 5. juli.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.