Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- Denne mannen setter 700 liv i fare

 
  Foto: Bertil Ericson (Ap)
Sist oppdatert:
Hemmelig gjest på journalistkonferanse.

Kunstneren Lars Vilks var sammen med Aftonbladets kultursjef Åsa Lindberg hemmelige gjester under en debatt på Grävseminariet fredag kveld i Gøteborg. Grävseminariet er den svenske varianten av det norske, journalistiske graveseminaret SKUP-konferansen, som også avholdes denne helgen i Tønsberg.

Vilks og Lindberg skulle debattere det frie ord. Men ikke alle satte pris på at den omstridte kunstneren var gjest på konferansen med 700 deltagere, skriver GP.se.

- Lars Vilks er kanskje den som har fått betale den høyeste prisen for ytringsfrihetens grenser. For noen er han en simpel provokatør som kan sette verden i brann. Det er viktig at han er her i kveld. Men det synes langt fra alle, sa SVT-profilen og journalisten Janne Josefsson, som ledet debatten på «Late Night Show» på seminaret.

Lars Vilks: – Det er viktig å forsvare det man tror på

- De første reaksjonene jeg har fått i kveld kommer fra store, tunge journalister som spør hvordan vi kan invitere ham hit og sette 700 menneskers liv i fare, sa han fra scenen på Svenska Mässan i Göteborg.

Fakta: Fakta om Lars Vilks

Klikk for å åpne faktaboksen

* I 2007, to år etter at danske Muhammed-karikaturer ble publisert, tegnet den svenske kunstneren og kunsthistorikeren Lars Vilksprofeten som en såkalt «rondellhund».
* En rondellhund er en skulptur laget av anonyme amatører og som plasseres som gatekunst i rundkjøringer («rondeller»).
* Vilks' tegning ble publisert i avisen Nerikes Allehanda, deretter i andre svenske aviser.
* Vilks har mottatt mange trusler fra hele verden som følge av tegningen.
* I oktober 2009 ble Colleen LaRose (Jihad Jane) pågrepet i USA for planer om å drepe Vilks.
* I mars 2010 ble sju personer pågrepet i Irland mistenkt for lignende planer.
* I mai 2010 ble det kastet en brannbombe mot kunstnerens hjem i nærheten av Höganäs i Skåne.
* I september 2011 ble tre menn pågrepet i Göteborg. De ble tiltalt for å ha planlagt å drepe Vilks, men ble senere frikjent.
* Vilks var til stede på debattmøtet 'Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed' i kulturhuset Krudttønden i København da terrorangrepet fant sted 14. februar. Vilks kom uskadd fra angrepet, men en annen deltaker ble skutt og drept. (©NTB)

Terrorangrep i Danmark
Vilks har levd med politibeskyttelse siden han tegnet profeten Muhamed som en hund i 2007, to år etter den såkalte karikaturstriden. Vilks hadde derfor med seg to politifolk for å beskytte seg da han for ett år siden deltok på et debattmøte på Krudttønden i København. En halvtime ut i møtet åpnet en mann ild inn i bygget. En regissør, Finn Nørgaard, ble drept.

Det var det første av to terrorangrep. Etter midnatt ble også synagogen angrepet, mens det pågikk en bat mitzva-feiring for en jødisk jente der. Den jødiske vakten Dan Uzan ble drept. Seks politifolk ble såret i angrepene.

Ved 5-tiden 15. februar ble den antatte gjerningsmannen Omar El-Hussein drept i en skuddveksling med politiet på Nørrebro. Etter angrepet har sikkerhetstiltakene rundt Vilks blitt enda strengere.

- Gjør det bare mot muslimer
Vilks har blitt kraftig kritisert i media for sine kontroversielle kunstverk, deriblant en tegning av profeten Muhammed. Han skal ifølge GP.se ha fått en svak applaus fra salen da han entret scenen for å debattere det frie ord med Aftonbladets Åsa Lindberg, som har vært en av hans mange kritikere. Hun var ikke nådig mot ham.

- Når Lars Vilks skal teste ytringsfrihetens grenser, gjør han det bare mot muslimer, hvilket er problematisk, sa Linderborg.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!