- Denne mannnen gjorde sølv til gull

Foto: (E&Y)

Stakk av med første prisen i Ernst & Youngs vekstvinner-konkurranse.

Harald U. Sverdrup trakk det lengste strået i «Årets vekstskaper 2012» – Ernst & Young Entrepreneur Of The Year

Sverdrup er arbeidende styreformann og medeier i K.A. Rasmussen AS, og er 5. generasjon i rett linje fra stifteren av selskapet. Han har også et professorat ved Universitetet i Lund.

Edle metaller
K.A. Rasmussen er Nordens største leverandør av edelmetaller og tilbyr et bredt spekter av tjenester og produkter, fra sølvbestikk til katalysatorer brukt i kjemisk industri. Selskapet er etablert i åtte europeiske land. I 2011 oppnådde K.A. Rasmussen en omsetning på nærmere 2,3 milliarder kroner, en økning på 82 prosent siden 2010.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

«Virksomheten har ekspandert gjennom å bygge stein på stein innenfor flere forretningsområder. Vekstskaperen har vært svært sentral i denne utviklingen, og hans strategiske beslutninger, som blant annet innebærer kursendringer, er en viktig årsak til virksomhetens gode lønnsomhet. Bedriften skiller seg fra konkurrentene gjennom et solid nettverk mot universiteter og forskningsmiljøer i hele verden, noe som har vært av avgjørende betydning for virksomhetens suksess», heter det i juryens begrunnelse.

Lukrativ app
I tillegg til hovedprisen ble det også delt ut pris til årets unge vekstskaper, samt priser i de tre underkategoriene industri, tjenester og handel.

Håkon Bertheussen, utvikler av Wordfeud og eier av Bertheussen IT AS, fra Tromsø vant prisen «YOUNG Entrepreneur Of The Year».

Håkon Bertheussen fra Tromsø er gründer av applikasjonen Wordfeud som er en elektronisk variant av ordspillet Scrabble. Applikasjonen ble utviklet på fritiden med bakgrunn i at 29-åringen selv er veldig glad i Scrabble, og spillet ble raskt en suksess etter lanseringen 1. august 2010.

Superlønnsom
Interessen tok for alvor av høsten 2012. Ingen i Norge tjente mer på salg av applikasjoner til smarttelefoner i 2011 enn Bertheussen, ifølge Ernst & Young.

Til nå har nærmere 20 millioner mobilbrukere lastet ned Wordfeud, hvorav 1,3 millioner i Norge, og hver dag er fire millioner personer innom spillet. Wordfeud er blant annet tilgjengelig på bokmål, nynorsk, svensk, dansk, engelsk, fransk, spansk og nederlandsk. I 2011 omsatte selskapet Bertheussen IT AS for 18,3 millioner, og årsresultatet endte på 17,7 millioner kroner.

Og juryen sier:

«Årets vinner har klart å ta lek på gutterommet over til å bli en lønnsom virksomhet. Gjennom tidlig å forstå nye trender og distribusjonskanaler har årets vinner klart å levere et innovativt produkt tilpasset nyutviklet teknologi. Lønnsomheten er oppnådd ved rask utrulling av produktet internasjonalt gjennom profesjonelle samarbeidspartnere. Vinneren har til tross for sin korte karriere klart å oppnå resultater som sikrer finansiering av videre utvikling av nye produkter og selskapet som sådan. Vekstskaperen har vist hvilke muligheter som ligger i nye trender og teknologi!»

* Per Lillebø i Cambi AS fra Asker vant prisen Ernst & Young Entrepreneur Of The Year, kategori Tjenester.

* Jørgen Jørgensen i Norrøna Sport AS fra Asker vant prisen Ernst & Young Entrepreneur Of The Year, kategori Handel.

* Harald U. Sverdrup fikk i tillegg til hovedprisen som årets vekstskaper også prisen Ernst & Young Entrepreneur Of The Year, kategori Industri.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.