*Nettavisen* Økonomi.

- Denne reaksjonen vi ser i valutamarkedet er brutal

- Her hadde alle posisjonert seg for en ytterligere svekkelse av euroen, på bakgrunn av forventningene som ESB i stor grad har vært med på å bygge opp selv, sier Magne Østnor i DNB Markets. Foto: (DNB)

Førstemann ut døra i euroen etter ESB-skuffelse.

03.12.15 16:16

Markedene hadde høye forventninger til dagens rentemøte i den europeiske sentralbanken.

De ble ikke innfridd, noe som gir en kraftig styrking av euroen.

- Denne reaksjonen vi ser i valutamarkedet er brutal. Posisjoneringen er gal i forhold til utfallet av rentemøtet og da blir det brutalt, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.

- Dette sier i mine øyne veldig mye om posisjoneringen i det vi gikk inn i møtet. Her hadde alle posisjonert seg for en ytterligere svekkelse av euroen, på bakgrunn av forventningene som ESB i stor grad har vært med på å bygge opp selv. De leverer ikke og da er det førstemann ut døra. Her går det mange stop-losser, fortsetter Østnor.

- Helt klart skuffende
Et kutt i innskuddsrenten på 0,10 prosentpoeng og en forlengelse av verdipapirkjøpsprogrammet til mars 2017, er betydelige mindre slagkraftige tiltak enn hva markedet hadde håpet på. Styringsrenten, eller refirenten, holdes uendret.

- Det var nok ventet enda mer på innskuddsrenten og det var nok også en sannsynlighet i markedet for kutt i refirenten. De forlenger verdipapirkjøpene med seks måneder. Beløpene øker heller ikke. De reinvesterer forfallene, men dette vil ligge langt frem i tid siden de har kjøpt mye lange papirer.

- Dette er helt klart skuffende, sier Østnor.

I valutamarkedet styrkes euroen med nærmere tre prosent mot dollaren, fra 1,05 dollar per euro før beslutningen til 1,08 dollar per euro etter pressekonferansen. Mot norsk kroner er euroen rundt 0,7 prosent sterkere i løpet av dagen. En euro koster nå 9,25 kroner.

Tabbe fra Financial Times
I valutamarkedet startet ballet allerede før rentebeslutningen

En feilaktig melding fra Financial Times om uendrede renter ble publisert rett før rentebeslutningen. Denne ble raskt trukket tilbake igjen, men rakk å skape bevegelser i eurokursen.

På sine sider opplyser avisen at saken ved en feil ble publisert et par minutter før rentekuttet ble annonsert.

Annonsebilag