Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- Denne saken har vært en belastning

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kristian Falnes skjebnekamp fortsetter i Høyesterett.

Etter å ha frikjent kjendisforvalter - Skagen Fondenes Kristian Falnes - i både tingretten og lagmannsretten, skal nå Høyesterett vurdere om riktig lovanvendelse er blitt brukt.

- Stor belastning

- Denne saken har jo helt klart vært en belastning for meg. Jeg har brukt mye resurser og tid på dette, først i tingrett så i Lagmannsretten. Jeg mener jeg har gjort det rette, noe retten så langt har sagt seg enig i, sier Kristian Falnes til NA24.

Økokrim ila Falnes et forelegg på 350.000 kroner for brudd på innsidereglene. Dette nektet forvalteren å vedta.

Saken oppsto i januar 2009. Etter at Falnes hadde akseptert å bli innsider i selskapet Q-Free ble han informert av en megler i Handelsbanken om at banken jobbet for en kunde med å kjøpe 24,3 prosent av aksjene i selskapet Q-Free til kurs mellom 9 og 9,50 kroner aksjen.

- Når man ser overtramp i samfunnet har man en plikt å si i fra. Det luktet veldig dårlig av dette kjøpet, sier Falnes.

Seks millioner i bot

Falnes mente at det hadde skjedd urent trav i forkant. Han kontaktet dermed Q-Frees styreformann Ole Jørgen Fredriksen.

- Q-Free falt dagen før med 16 prosent på stort volum. I tillegg var Q-Free i sluttspurten på flere store kontrakter, så sannsynligheten for at noen visste mer enn andre var til stede, sier Falnes.

- At Kapsch fikk en bot på seks millioner kroner for kursmanipluasjon viser jo at jeg hadde rett, sier Falnes.

Kapsch - som er en av Q-Frees hovedkonkurrenter - fikk bare noen dager før kjøpet i Q-Free vite at de var ute av bilde i forbindelse med en storkontrakt i Slovakia.

- Da var det ikke vanskelig å forstå at Q-Free lå bra an til å få kontrakten. Her var det ulik informasjon i markedet etter min mening, sier Falnes.

Det springende punktet er, ifølge Falnes, om det å fortelle ledelsen i Q-Free om at en aktør ville kjøpe en større aksjepost, innebærer at man gir taushetsbelagt informasjon videre til uvedkommende. Det er lov å gi informasjon til rette vedkommende selv om den er taushetsbelagt.

Falt 16 prosent

I januar 2009 eide Skagen Vekst rett i overkant av 3,5 millioner aksjer i Q-Free, tilsvarende 5,8 prosent. Dagen før Handelsbankens forsøk på å kjøpe aksjer i Q-Free, det vil si 14. januar 2009, hadde kursen i Q-Free falt 15,8 prosent fra 8,40 til 7,10 kroner etter et betydelig, og uvanlig, salg av Q-Free aksjer.

Det viser seg i ettertid at det var Kapsch som stod bak dette.

Den 15. januar gjaldt henvendelsen til Handelsbanken Markets om Falnes ville selge en stor post – alt eller intet – til mellom 9,00 og 9,50 kroner aksjen. Megleren sa ikke hvem oppdragsgiver var. Falnes mente at budet var for lavt og ikke representativt for Q-Frees verdi. Ut fra samtalen forsto Falnes at en stor del av aksjonærene i Q-Free hadde mottatt taushetsbelagt informasjon i børsens åpningstid. Dette er i seg selv uvanlig i forhold til praksis.

Q-Free sendte samme dag ut børsmelding om at det var en større kjøper av Q-Free aksjer i markedet.

Det ble kort tid etter kjent at Q-Free sin østerrikske konkurrent Kapsch var kjøper av den aktuelle posten 15. januar. Kapsch var anbyder på den samme Slovakia-kontrakten, hvor konsortiet Q-Free var en del av vant. Etter at nyheten om kontraktstildeling ble kjent i markedet, måtte Kapsch høyne den tilbudte pris per Q-Free-aksje.

Fra 15. januar 2009 til utgangen av den samme måned annonserte Q-Free kontrakter for til sammen 730 millioner kroner. Ordrereserven fra disse kontraktene var nesten det dobbelt av sist offentliggjorte ordrereserve fra tredje kvartal 2008 på 380 millioner kroner.

Kristian Falnes er sentral i Skagen-fondene, som er Norges største fondsselskap, med en total forvaltningskapital på over 100 milliarder kroner. Falnes har vært hos Skagen siden 1997. Han forvalter i dag fondet Skagen Global, som investerer i aksjer utenfor Oslo Børs, men var tidligere ansvarlig for Skagen Vekst, som både investerer i norske og internasjonale aksjer.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!