*Nettavisen* Økonomi.

- Denne skatten er det verste dopet som finnes

Ordfører Terje Søviknes (Frp) har ledet Os kommune siden forrige årtusen. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

- Det er ikke hokuspokus, sier trollmannen fra Os.

08.01.15 21:19

Terje Søviknes (Frp) har i en årrekke vært ordfører i Os kommune utenfor Bergen.

Under hans ledelse har kommunen med 18.678 innbyggere sust opp til andreplass på NyAnalyses oversikt over hvilke av de 428 kommunene i landet som er mest effektive i kroner per innbygger. Det har gitt ham tilnavnet «Trollmannen fra Os».

- Siden 1999 har vi jobbet målbevisst med å trimme organisasjonen vår. Vi setter hele tiden ned nye mål og prøver å presse ned kostnadene til byråkrati. Ut fra et samfunnsperspektiv så er det vår oppgave å levere best mulig tjenester med minst mulig byråkrati og administrasjon. Det er skattebetalernes penger vi forvalter, sier Terje Sø4viknes til Nettavisen.

Han sier at de hele tiden forsøker å ha færrest mulig mellomledere og få raskest mulige beslutningsveier. I tillegg har kommunen konkurranseutsatt en del tjenester.

- Vi har konkurranse på en andel av eldreomsorgen, hele renholdsområdet, en rekke tekniske tjenester, bedrifthelsetjenesten, revisjon og også skjenkekontrollen.

Det at det er Securitas som nå foretar kontrollen med kommunens serveringssteder er han godt fornøyd med.

- Det er bred politisk enighet her og det er veldig få i dag som nå snakker om å ta tilbake disse tjenestene, sier Søviknes.

Som en følge av grepene sparer kommunen betydelige midler sammenlignet med hva den brukte på byråkrati og administrasjon tidligere.

- Vi har spart flere titalls millioner kroner.

Kan spare milliarder
NyAnalyse har foretatt en utregning som viser at dersom landets kommuner følger etter de mest effektive, som Os, så kan det bli spart enorme beløp.

- Dersom alle kommuner blir like effektive på pengebruk til administrasjon som snittet av de 100 beste kommunene i 2014 vil de spare cirka 300 millioner kroner i lønn til politisk styring og 1,7 milliarder kroner i lønn til administrasjon, sier Terje Strøm, sjeføkonom hos NyAnalyse, til Nettavisen (saken fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg tror Norge har cirka 200 kommuner etter reformen i 2020. Da er de fleste lokalsamfunn langt bedre rustet til å takle eldrebølgen, sier Strøm.

På spørsmål om hvorfor så mange er motstandere, av det Strøm betegner som en fornuftig reform, kommer han opp med tre svar, som alle peker mot lokale maktkamper:

  • Hvem – skal være ordfører for ny storkommune?
  • Hva – skal ny storkommune hete?
  • Hvor – skal nytt rådhus ligge i storkommunen?


Les også: Norgeseliten får nå høre om nytt Norges-kart

- Bedre tilbud etter kutt
Søviknes er klar på at utgiftskuttene ikke har gått utover tilbudet.

- Nei, snarere tvert i mot. Vi leverer raskere og bedre tjenester. Og jo mindre vi bruker på administrasjon og byråkrati, dess mer kan vi skyte inn i operative tjenester, sier han.

Og er klar på at dette er noe nesten alle hans kolleger også kan gjøre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Terje Søviknes har vært ordfører i Os i 15 år. Foto: Foto: BA ARKIV

- Det er ikke hokuspokus, men det krever kontinuerlig fokus fra politisk ledelse og man må kunne ta noen tøffe avgjørelser av og til. Man må også ha et godt samarbeid og det krever vilje av politikere, tillitsvalgte og administrasjon. Men har man ikke kostnadsfokus så har det en tendens til å ese ut, spesielt i beskyttede virksomheter som ikke er konkurranseutsatte.

Unntaket er imidlertid de aller minste kommunene.

- Det krever en viss størrelse, for det er noen funksjoner man må ha, som rådmann og ordfører. Kostnadene til disse blir selvfølgelig høyere per innbygger i kommuner med 2.000 sammenlignet med kommuner på 20.000.

Vil kutte kommuner
Med dette Søviknes er inne på tematikken som fenger landets elite nå.

Torsdag holder nemlig NHO sin årlige årskonferanse der fokus er rettet mot at Norge går mot syv millioner innbyggere, og utfordringene dette bringer med seg.

Dagens kommunestruktur har omtrent vært statisk siden 60-tallet og NHO ønsker å redusere antallet fra 428 til 100.

Får NHO det som de vil forsvinner Os, ved å bli en del av et Stor-Bergen.

Det er mannen som har hevet ordførerlønn i kommunen i vel 15 år, ikke så interessert i.

- Nei. Jeg mener at en optimal kommunestørrelse er på 20-50.000. Da får man stordriftsfordeler, men ikke stordelsulemper når det blir for stort, slik at man må dele opp i bydelsstyrer og bydeladministrasjoner. Det er min bekymring for sammenslåingene til NHO, sier Søviknes.

- Eiendomsskatt er dop
Han peker også på at Os, i motsetning til andre kommuner, ikke benytter seg av alle virkemidlene som de har mulighet til.

- Ser man på det økonomiske resultatet de siste årene, så har Os gjort det veldig godt, og det er ikke en krone i eiendomsskatt. For oss er det egentlig bare dop for kommunen, for da øker man kun inntektene, mens man ikke kutter kostnadene.

- Eiendomsskatt er det verste dopet som finnes, sier Søviknes.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag