- Der står Jackie Chan og holder en jævla fisk

Foto: (Montasje)

Jarl Moe fôret investor med dokumenter.

05.02.14 08:05

Nettavisen NA24 avslørte nylig at Sveriges kjente trenerlegende Sven Gøran Eriksson har bidratt til å gi prosjekter, som nordmannen Jarl Moe sto bak, kredibilitet.

Jarl Moe er anmeldt av en rekke personer i England og Sverige for økonomisk kriminalitet. Over fem millioner euro, eller 40 millioner kroner skal Moe angivelig ha lurt til seg.

En nordmann som har politianmeldt Jarl Moe i Sverige etter aksjekjøp ble forêt med en rekke dokumenter.

- Jeg kjøpte aksjer i F7, som driver med eksport av fisk, for tre millioner kroner. Det er veldig mye penger og det er klart at jeg var nysgjerrig på hva det var som skjedde i selskapet, sier mannen til Nettavisen NA24.

Han forteller at i takt med at han spurte Jarl Moe om hvordan investeringen gikk, så ble han oversendt en rekke dokumenter - som skulle være bevis på en sunn drift.

- I starten så trodde jeg selvsagt på dette. Det skulle gå veldig bra, veldig fort, men etterhvert som tiden gikk så begynte jeg å tvile stadig mer.

- En jævla fisk
Spesielt et dokument han fikk tilsendt skiller seg ut.

- Der står Jackie Chan og holder en jævla fisk. Hva i alle dager er det for noe? spør nordmannen.

Selv om det aktuelle dokumentet, som kalles introduksjon til F7, ble oversendt av Jarl Moe i mars i fjor er bildet med kampsport- og filmstjernen helt nytt for selskapet.

- Jeg så det første gang for en ukes tid siden, sier F7-topp Michael Breines Oredam til Nettavisen NA24.

Han avviser at dette stammer fra selskapet.

- Nei. Vi har ikke brukt Jackie Chan i forbindelse med noe som helst.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Sjømatråd skal undersøke bildet
Bildet av Jackie Chan er heller ikke et bilde som selskapet kan bruke, da verken de eller Norges sjømatråd har rettighetene.

- Når det gjelder dette aktuelle bildet, av Jackie Chan og laksen, så er det ikke tilgjengelig for bruk av andre og er heller ikke tilgjengelig i vår mediepool. Dette bildet har vi publisert i en nyhetssak på Seafood.no i forbindelse med en artikkel som beskriver en markedsaktivitet i Beijing tilbake i 2011, sier Lars Fredrik Martinussen, Kommunikasjonsrådgiver hos Norges sjømatråd

Også deler av teksten i det aktuelle dokumentet fremstår som klipp og lim.

- Teksten ser ut til å være hentet fra vår hjemmeside seafood.no, fra den tiden da vi fortsatt het Eksportutvalget for fisk, sier Martinussen.

Navneendringen skjedde den 1. januar 2012, altså flere måneder før Moe sendte dokumentet til nordmannen.

Generelt er Sjømatrådets materiell og bilder tilgjengelig for kommersiell bruk av andre og de oppfordrer at eksportører og andre tar i bruk materiellet de utvikler, slik som oppskriftsbrosjyrer eller faktamateriell om norsk havbruk og fiskeri. Men det er også begrensninger.

- Det er sjeldent at vi oppdager at bilder blir misbrukt. Akkurat i dette tilfellet så må vi nå undersøke hva dette er, sier Martinussen.

Jarl Moe kommer med følgende kommentarer til Nettavisen NA24:
- Det ble laget flere interne dokumenter i F7 som aldri ble distribuert til noen 3.part som eksempler på hvordan bransjen markedsførte seg.

- Kanskje det du refererer til en et slikt dokument.

- Jeg har aldri vært ansatt i F7 og vil ikke kommentere min avtale som er utgått for lenge siden.

- Jeg har ingen posisjon i F7.

- Jeg er en retailer som dere vet fra min tid i musikkbransjen og setter pris på kjøp og slag av varer fremfor investeringer da jeg anser den jobben som den verdiskapende.

- Fisk er tross alt en av de storste commodities ut av Norge i en meget god industri som jeg vet mange gjor det godt i.

Jarl Moe sier han dessverre ikke fikk anleding til å selge fisk som planlagt som følge av dødsfall i nær familie.

- Jeg har ingen videre kommentarer.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Robert de Niro-restaurant
Det aktuelle bildet ble tatt i 2011 i forbindelse med åpningen av en restaurantc i Bejing tilhørende kjeden NOBU, som blant annet eies av filmstjernen Robert de Niro. Til stede ved åpningen var ambassadør Svein B. Sæther, fiskeriutsending Åshild Nakken i Eksportutvalget for fisk og vel 500 andre personer.

En av disse var altså kampsportstjernen Jackie Chan. Han hadde burdsdag samme dag, ble avbildet med en laks og kom følgende uttalelse.

«Norge tilbyr en overflod av god laks. Den er uten radioaktivitet, så det er ingen grunn for noen til å være bekymret. Takk Norge, for å tilby alle disse gode produktene og en spesiell takk til den norske ambassadøren for å delta med oss.»

- Ikke solgt en fisk
I løpet av en toårsperiode fra 2011 til 2013 pleiet Moe nært vennskap med «Svennis». I politianmeldelsen mot Jarl Moe i Sverige blir den tidligere engelske landslagssjefen i fotball flittig nevnt.

Les mer: «Svennis»: - Jeg skulle få betalt for det

Nordmannen som kjøpte aksjer i F7 var med blant annet Moe, svensken og Oredam til London.

Les mer: «Svennis» koblet til ettersøkt nordmann

Jarl Moe skulle i utgangspunktet hente inn 20 millioner kroner til F7, men ifølge Oredam ble det kun med de tre millionene fra nordmannen. Betalingen Jarl Moe fikk skal ikke ha vært penger.

- Jarl Moe fikk ikke penger, men han fikk noen aksjer for det. Sist jeg sjekket så hadde han rundt to prosent av selskapet, sier Oredam.

Selv om Jarl Moe har hatt F7 som sin e-postadresse avviser Oredam at han har hatt noen formell rolle i selskapet, annet enn å hente inn kapital til selskapet.

Med ett unntak.

Det var i forbindelse med Sven-Göran «Svennis» Eriksson, der han hadde en formell kontakt på vegne av selskapet.

- Jarl sa til oss på et eller annet tidspunkt, i forkant av møte med «Svennis», at han var lei av å selge aksjer. Han synes ikke det var så spennende, for det kunne man bare selge en gang og så gikk man på en måte videre. Men viss man solgte et produkt som sjømat, så ville det være bedre, sier Oredam.

Men bidraget var magert.

- Han har ikke solgt en eneste fisk for oss.

DJ til pyramide
Jarl Moe er en tidligere DJ som først slo seg opp ved å starte musikksalg gjennom HS-records, en forkortelse for «House Spesialisten». Her solgte han importert musikk i egne butikker.

Så ble han med i pyramidekjempen The 5 Percent Community (T5PC). I forbindelse med T5PC er det anslått at så mange som 70.000 nordmenn deltok og flerfoldige millioner forsvant.

I pyramidekretser ble han imidlertid først virkelig kjent da T5PC-toppen Jørn Ronnie Tagge ansatte han som daglig leder i Owners Group Internationa, som var Tagges nystarting etter kollapsen i T5PC. Owners Group oppnådde en markedsverdi på 2,5 milliarder kroner før det gikk under. Underveis ble blant annet kjendiser, P4, en bank og et legemiddelfirma misbrukt.

Siden den gang har Moe flyttet til Kypros og blant annet livnært seg med å lære folk hvordan man skal slippe å betale skatt, gjennom selskaoet TaxWizards. Han har blant annet også holdt flere foredrag om temaet.

Moe ble arrestert i England i våres i tilknytning til saken, og skal ifølge sin advokat være løslatt på kausjon.

Han er også politianmeldt i Sverige.

Her kan du se en video han har laget:

Her er en annen, fra et av skatteforedragene:

HTML EMBED

Kjøpte Johnsen Oil
Nordmannen ble introdusert for Jarl Moe av en annen nordmann, Stein Elling Wirum.

Wirum selv er politianmeldt for grovt bedrageri etter at han solgte Johnsen Oil-aksjer til den samme mannen.

Les mer: Anmeldt for grovt bedrageri i Johnsen Oil-saken

Nettavisen NA24 har i en rekke artikler skrevet om selskapet med nær null i omsetning, som er knyttet til straffedømte og forfalskede rapporter. Selskapet har blitt priset til mange milliarder kroner, aksjer har blitt solgt til skyhøye kurser og teknisk direktør har sagt at alt er en svindel.

Les alt her: Alt om Johnsen Oil

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag