*Nettavisen* Økonomi.

- Derfor er flyseteavgiften dårlig miljøpolitikk

GEIR POLLESTAD: Geir Pollestad forklarer hvorfor han mener flyseteavgiften er et dårlig miljøtiltak som rammer distriktene og norsk næringsliv uten å redusere Co2-utslipp. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Lokale flygninger får svi, mens flygninger jorda rundt slipper unna.

- Siv Jensen innrømmer nå at flyseteavgiften primært er en fiskal avgift, altså en avgift som kun har som formål å få inn penger til statskassa, og som kan ha «visse miljømessige sider», sier en oppgitt stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) til Nettavisen onsdag formiddag.

Da hadde han nettopp spurt finansminister Siv Jensen for andre gang hvor mange tonn Co2 som flyseteavgiften er ventet å redusere i europeisk luftfart.

LES: Moss lufthavn Rygge bekrefter: - Ryanair forsvinner
LES OGSÅ: Ryanair kan starte på Oslo Lufthavn 1. september

- Svaret jeg fikk sistgang var «goddag man økseskaft», sier Pollestad. Du kan lese spørsmål og svar her.

Null effekt i EU

- For fem minutter siden stilte jeg henne spørsmålet igjen, sier Pollestad. Denne gangen fikk han altså et noe bedre svar.

På grunn av EUs kvoteordning for luftfart, er Pollestad overbevist om at en eventuell reduksjon i luftfarten i Norge som følge av flyseteavgiften, vil føre til en tilsvarende økning i flytrafikken andre steder i Europa.

Effekten på Eo2-utslipp i EU blir altså 0.

Der effekten kan få en viss effekt, er på turer ut av EU, altså til USA eller Bangkok.

Rammer korte og ikke lange ruter

Men Pollestad poengterer at norsk næringsliv betaler en høy pris for at interkontinentale billetter blir 80 kroner dyrere med flyseteavgiften.

- Fordi flyseteavgiften bare blir lagt på turer ut av Norge, vil en reise til Bangkok tur/retur blir 80 kroner dyrere. Samtidig blir en reise fra Bodø til Stokmarknes (cirka 30 mil) 174 kroner dyrere.

LES: Flyseteavgiften gjør at Norwegian og Widerøe skrur opp prisene

- Avgiften har altså liten miljøeffekt, rammer distriktene og er dårlig næringspolitikk, noe den varslede nedleggelsen av Rygge bekrefter, sier Pollestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.