*Nettavisen* Økonomi.

- Derfor ga jeg bort milliardene

- Jeg har jo ti prosent igjen, da.

21.05.14 14:42
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=lqW3fhgr3a7adT80GowPaHXV1g03UxG0u4qF5pGBrrB393NEAY5MaDbzdp1uHXn13YVHN6U-i3pEW8ZaF1mzzPppoM4v7iHck0TnEOdE5Jpc_F7HKzB_bMlC0c2TURx_qR-YzSA2EXY&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

DRONNING EUFEMIAS GATE (Nettavisen NA24): Rett før jul det ble offentlig kjent hva Olav Thon ville gjøre med sin enorme formue.

Svaret ble å overføre verdier på 25 milliarder kroner til en stiftelse.

- Det tror jeg var naturlig, sier Olav Thon til Nettavisen NA24.

Han sier at han ikke angrer på valget, og at en stiftelse var det rette valget.

- Den bedriften som heter Olav Thon Gruppen har tusenvis av mennesker som arbeider. Det ville være kjedelig om alt forsvant når jeg ble borte. Derfor er det bedre om en stiftelse fortsetter virksomheten, sier Thon.

Opprettelsen av Stiftelsen Olav Thon har to formål:

Den skal sikre varig norsk eierskap av Olav Thons hoteller og eiendommer, og samtidig gi opptil 100 millioner kroner i året til realfag, medisin og andre allmennyttige formål.

Se Olav Thon svare øverst i saken

- Dessuten så har man da en vedtektsfastsettelse, der en viss del av overskuddet skal gå til forskning og ungt entreprenørskap og lignende, sier Thon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Olav Thon i sin karakteristiske røde lue. Foto: Paul Weaver


Mister 50 millioner
Som en følge av at Thon har plassert pengene i en stiftelse mister kommunen Hole betydelige skatteinntekter, noe ordføreren beskriver som dramatisk.

- Normalt så har skatteinngangen fra Thon ligget på 120-125 millioner kroner. Mesteparten av dette er formuesskatt, så mye har gått videre til staten. Vi har redusert budsjetterte inntekter med mellom 40-50 millioner kroner. Dette var litt mer enn vi ventet og det utgjør mellom 15-20 prosent av kommunens inntekter, sier ordfører Per Ragnvald Berger til Nettavisen NA24.

Les mer: Taper 50 millioner i året på Olav Thon

Olav Thon har følgende å si.

- For det første er jeg veldig glad for å ha vært skatteborger i Hole. Det har vært en grei kommune å både bo i og skatte til.

Han sier også at selv om mye er gitt bort kan kommunen fortsatt se frem til ytterligere bidrag.

- Dessuten så har jeg jo litt igjen da. Jeg ga bort cirka 90 prosent av min formue, men de andre 10 prosentene har jeg jo. Så de får jo litt skatt allikevel.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=spcRzFx1ncGPRrvwJCXlg-qsupM3RrW3IJTTpju8Avwk9zjnGalpyyw0HECs5cZwsyLqDg4ApWMd7SWzIPh8QbjIEl6wuqdYCqfV3KL3hgyyI1h1D5Cw80G1F-uEMaaK1pZh_SGoIuI&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Vokste opp på gård

Olav Thon vokste opp på gården Søndre Thon i Ål i Hallingdal sammen med tre eldre søsken. Thon ville opprinnelig studere medisin, men da den andre verdenskrig brøt ut ville ikke foreldrene at han skulle reise utenlands. Isteden ble det pelsdyroppdrett hjemme på gården og kjøp og salg av skinn i Hallingdal.

For å selge skinn ble det etablert kontakt med pelshandlere i Oslo. To rødrevskinn som han solgte for 600 kroner, for å skaffe startkapital, danner for øvrig hovedmotivet i Olav Thon Gruppens logo.

Thons karriere innen eiendomsutvikling begynte i Oslo i 1942. I 1950 kjøpte han Karl Johans gate 5–7, det som i dag er kjent som Arkaden, for 1,7 millioner kroner.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.