*Nettavisen* Økonomi.

- Derfor griper panikken markedet

Sjeføkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork Foto: (Handelsbanken)

Handelsbanken og DNB er enige om årsaken til den voldsomme høststormen i aksjemarkedene.

24.08.15 08:26

Det kinesiske aksjemarkedet drar med seg resten av de asiatiske børsene kraftig nedover i morgentimene mandag.

Les mer: Børsene raser i Kina og resten av Asia

Amerikanske børser er også indikert betydelig ned etter kraftige fall på fredag, og dollaren faller bratt mot euro.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror manglende inngripen fra kinesiske myndigheter er arsaken til markedspanikken.

- Shanghaibørsen falt fire prosent på fredag og brøt tidlig gjennom 3.500-nivået, som mange hadde trodd skulle være trigger for offentlig inngrep. Dette har skjedd på tross av myndighetenes annonsering i går om at det store, statlige pensjonsfondet skal begynne å investere i aksjer. Etter fredagens svake PMI for Kina hadde nok mange ventet andre tiltak enn dette i løpet av helga, som kutt i bankenes reservekrav eller tilførsel av ny likviditet. Når det så ikke skjedde, grep panikken markedet, skriver Mork i en morgenrapport mandag.

Oljeprisen faller videre mot 40 dollar
Oljeprisen faller også mandag og ligger nå på $44,33 per fat. I tillegg til at aksjefallet tas som tegn på svakere vekst og dermed svak oljeetterspørsel, reagerer oljemarkedet på uttalelser fra Iran om at landet vil øke sin produksjon ”at any cost” for å sikre markedsandel.

Giftig cocktail
- Oppbremsingen i Kina, stort tilbud av olje og muligheten for en renteheving fra Fed har vist seg å være en giftig cocktail, skriver Magne Østnor i DNB Marketsi en statusrapport mandag morgen.

Renten på amerikanske statspapirer fortsetter å falle. Fredag falt renten på 10 års amerikansk stat med 6 basispunkter, og har dermed falt hele 20 basispunkter i forrige uke.

I valutamarkedet styrker japanske yen og euroen seg. Både yen og euro er nær de sterkeste nivåene i år mot dollar.

- Ikke overraskende svekker kronen seg i dette bildet. Mot euro handler kronen nå 9.37, og det var kun to dager i desember i fjor hvor kronen ble handlet på svakere nivåer mot euro. En noe sterkere krone mot dollar demper utslagene i den handelsveide kronen, skriver Østnor.

- Legges stein til byrden
Han mener årsakene til utviklingen er at Kina bremser, oljemarkedet oversvømmes av olje og sentralbanken i USA er ventet å sette opp renten om ikke alt for lenge.

- Likevel legges det stadig stein til byrden. Flere markedsaktører hadde ventet ytterligere tiltak fra kinesiske myndigheter over helgen etter utviklingen den siste uken. Så ble det altså ikke, konstaterer Østnor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag