*Nettavisen* Økonomi.

- Derfor lot jeg Se og Hør betale

Nettavisen har tilgang til hittil upublisert materiale der Sven O. forteller om hvorfor han lot seg bruke av Se og Hør. Les det åpenhjertige intervjuet her.

17.02.07 15:25

(SIDE2): I flere intervjuer med TV 2s reporter Asbjørn Olsen i desember 2002 legger Sven O. ut om samarbeidet han har innledet med Se og Hør. Mette-Marits far forteller om spillet, om jakten på de eksklusive sakene og alle pengene som er i omløp.

Dette er materiale som aldri tidligere har blitt publisert.

Lokkedue
- Jeg skal si deg hvordan retorikken i mediene virker. Først så hiver de deg opp, så river de deg ned. Nå vil Se & Hør spandere tur på meg til rekreasjonshjem, fordi at nå er jeg så syk, sier Sven O. Høiby til TV 2.

Intervjuene med TV 2 fant sted i desember 2002 – kort tid etter at Sven O. var blitt sendt til London på Se og Hørs regning for å lokke Mette-Marit i en felle.

London-turen omtales i Håvard Melnæs' bok «En helt vanlig dag på jobben». Ifølge Melnæs håpet Se og Hør på den optimale saken for bladet. (Se utrag fra boka i egen faktaramme.)

Men den oppsiktsvekkende storyen om å bruke Sven O. som lokkedue, var blitt fortalt før Håvard Melnæs skrev om episoden i sin bok.

Allerede for fire år siden avslørte TV 2 Nyhetene at Se og Hør brukte Sven O. for å skaffe seg eksklusive bilder av kronprinsparet i London.

TV 2 SUMO: Se innslaget på TV 2 Nyhetene her

Sven O.: - Lar meg bruke
- Den gang ble reportasjen tilbakevist av Se og Hør. I sin bok skriver Melnæs at historien var sann, og faktisk like graverende som det TV 2 fortalte den gang, sier nyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Store deler av intervjuet, som TV 2 gjorde med Sven O. på et hotellrom, kom imidlertid aldri på lufta. Dette materialet, sammen med et hittil upublisert telefonintervju med Sven O., kan du lese her.

- Hvorfor har ikke TV 2 publisert dette materialet selv?

- Dette er to intervjuer TV 2 har publisert deler av tidligere, og det her dreier seg om overskuddsmateriale, svarer Årsæther.

I det upubliserte materialet kommer det tydelig fram at Sven O. er klar over at han blir utnyttet av Se og Hør.

- Men da lar du jo deg bruke også? spør TV 2-reporteren.

- Ja, ok ! Han sa, han derre kameraten vår på Protestfestivalen: Sven O. er veldig flink til å la seg bruke – og bruke mediene. Det er et økonomisk aspekt i det, og et personlig aspekt i det, svarer Sven O.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trengte penger
Det økonomiske aspektet blir av Sven O. trukket fram en rekke ganger i intervjuene med TV 2. Se og Hør betaler ham godt for å stille opp eksklusivt – penger Sven O. sårt trenger i sin nye rolle som kronprinsessens far.

- Tenk deg det, for fem år siden hadde jeg trukket inn mine årer. Jeg ville sitte ute i min lille leilighet i Vågsbygd og nyte mitt otium. Og drikke min pils i fred i fred og ro, så langt pengene rakk til. Men når jeg da må stille opp i en helt ny situasjon, som krever, tross alt, atskillig, mer – både klær, penger, alt. For å matche den nye situasjonen du kommer i som far til kronprinsessen, sier Sven O.

I bryllupet til Mette-Marit og kronprins Haakon møtte Sven O. opp med et kamera i lomma, betalt av Se og Hør, ifølge boka til Melnæs.

Men Se og Hør fikk aldri noen eksklusive bryllupsbilder – kameraet ble konfiskert av sikkerhetsvakter.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Slottet burde hjulpet meg
Sven O. mener Slottet kunne forhindret at han ble en «Se og Hør-kjendis». Han peker på at de nye klærne han kjøpte seg til bryllupet til Mette-Marit og kronprins Haakon, kostet ham 70.000 kroner.

- De (pengene, red. anm.) måtte jeg gå ut og låne, påpeker Sven O.

Litt senere i det samme intervjuet hevder han igjen at Slottet kunne ha forhindret det som skjedde:

- (¿) kongehuset, ikke la meg kalle det kongehuset, men Slottets informasjonstjeneste eller noen av dem burde ha forstått å legge forholdene litt bedre til rette for meg. I stedet måtte jeg gå inn og samarbeide med Se og Hør, for å skaffe meg økonomi til å kunne sånn noenlunde leve opp til den situasjonen jeg følte jeg selv var kommet i.

Utdrag fra «En helt vanlig dag på jobben» av Håvard Melnæs:

«I november 2002 ble Sven O. 66 år, og den optimale saken for Norges største ukeblad, var at han og datteren skulle møtes igjen.

Derfor spanderte ukebladet gladelig en tur til London, hvor kronprinsparet og Marius hadde bosatt seg noen måneder i forveien. Her var det meningen at Sven O. skulle vise datteren og kronprinsen sine siste utkast til boka – for å forsikre dem om at tekstene var harmløse. Med Se og Hørs paparazzifotografer i buskene, skulle Sven O. møte datteren, svigersønnen og barnebarnet Marius i Hyde Park.

Mette-Marit dukket aldri opp, bare Haakon og Marius. På toppen av det hele hadde Sven O. bak ryggen til Se og hør avslørt planene for TV 2-nyhetene. Jeg hadde ringt Sven O. like før han dro til London for en siste gjennomgang. Det jeg ikke visste var at ved siden av Sven O. i sofaen satt en TV 2-reporter med opptaksutstyr.»

Og kanskje det ble steingalt for hun Mette-Marit, men det hadde jo ikke vært vanskelig for Mette-Marit å gi meg en tilbakemelding på telefonen, at far, nå, kan du ikke stoppe med dette, så får vi heller forsøke å finne en annen løsning på ditt problem ...

I en samtale med kronpins Haakon skal Sven O. ha antydet at han slet økonomisk, og at det er grunnen til at han var kjøpt og betalt av Norges største kjendisblad.

- Og faktisk så forsøkte jeg i et møte med Haakon å antyde at dette, Haakon, har jo et økonomisk aspekt. Jeg kan ikke leve av ingenting, sier Sven O.

Sven O. er svært åpenhjertig i intervjuene med reporter Asbjørn Olsen. Han legger ikke skjul på at det til tider er plagsomt å forholde seg til Se og Hør. Og han misliker sterkt kravet om eksklusivitet. Se og Hør gjorde alt for å forhindre at andre medier fikk Sven O. i tale.

- Når Håvard (Melnæs, red. anm.) kommer ned her nå, så er det for å nekte meg å stille opp overfor deg og å stille opp hos Skavland, sier Sven O. til TV 2.

- Hadde det ikke vært all right å bli kvitt Se og Hør. Være en fri mann? spør TV 2s reporter.

- Det er jo nettopp den tanken jeg virkelig har begynt å tenke på nå. Jeg har tenkt på det før, men ikke i samme grad som jeg gjør nå, svarer Sven O.

- Dette er feil
Sjefredaktør Odd Johan Nelvik i Se og Hør fikk følgende spørsmål på e-post fra Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I et intervju med TV 2 i 2002 forteller Sven O. Høiby om sitt samarbeid med Se og Hør. Han sier han inngikk samarbeidet fordi han trengte penger. Han forteller at avtalen med Se og Hør innebærer at han ikke kan la seg intervjue av andre medier. Sven O. gir klart inntrykk av at han føler seg utnyttet av Se og Hør, men at han velger å fortsette samarbeidet fordi han trenger penger. Hva er din kommentar til dette?

Nelvik svarer følgende:

- Dette er feil. Det var en rekke medier som laget saker på Sven O. Høiby i dette tidsrommet. Vi hadde ingen enerett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.