*Nettavisen* Økonomi.

- Derfor stuper Oslo Børs

Økonomiprofessor Ola Grytten.

Økonomiprofessor sier det er svært sjelden at Oslo Børs raser med fem prosent på én dag.

24.08.15 14:44

Halvveis i handelsdagen hadde hovedindeksen på Oslo Børs stupt 4,6 prosent til 559,1 poeng.

SISTE: Oslo Børs ned med over 6 prosent.

- Årsaken til det som skjer på Oslo Børs, er det som skjer i Asia og som har skjedd der over lengre tid. Det som er overraskende, er at kinesiske myndigheter ikke gjør nok for å motvirke fallet der borte. Sammen med veldige lave oljepriser og problemer i Kina, så blir Oslo Børs veldig utsatt. Og dermed faller Oslo Børs så kraftig, sier professor i samfunnsøkonomi, Ola Grytten, til Nettavisen.

- Fem prosent på én dag er egentlig veldig sjelden, sier Grytten.

Like før klokken 14.00 hadde hovedindeksen falt med over seks prosent.

- Kina gjør for lite
Kinesiske myndigheter har satt i gang en rekke tiltak for å forhindre ytterligere nedgang etter de kraftige fallene siden børstoppen i midten av juni. Men så langt har tiltakene hatt begrenset effekt.

- Kinesiske konjunkturer faller sterkt, og kinesiske myndigheter gjør forbløffende lite for å stimulere økonomien idet det skjer, til tross for at de har muligheten til det, sier Grytten.

- Hva er årsaken til det, Grytten?

- Det er det store spørsmålet.

- Når Kina faller, faller alle
Vekstbrems i Kina og mulig rentehevning i USA har ført til økt pessimisme på de amerikanske børsene. USA-børsene hadde i forrige uke sin verste uke på flere år. Aksjene i Europa, målt ved samleindeksen Stoxx Europe 600, har ramlet 3,1 prosent mandag.

- De andre børsene på verdensbasis blir også påvirket av dette fordi Kina er en veldig stor økonomi. Når Kina faller, faller alle andre fordi det sprer seg pessimisme i systemet, sier Grytten.

Stimulipakke i Norge?
På hjemmebane her i Norge mener han at børsfall kombinert med problemene i oljenæringen, vil føre til at regjeringen må ta noen grep.

- Jeg forventer at Regjeringen kommer med en slags form for pakke i statsbudsjettet der de vil stimulere norsk økonomi med skattelette og økte offentlige midler, sier han.

Det ble også meldt om betydelig nedgang ellers i Europa. FTSE 100-indeksen i London falt 2,7 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris og DAX 30-indeksen i Frankfurt begge falt 2,8 prosent.

Spotprisen på et fat nordsjøolje av Brent-kvalitet lå mandag ettermiddag på 43,82 dollar.

Shanghai-børsen
De europeiske børsene åpnet idet Shanghai-børsen stengte dørene og måtte konstatere at hovedindeksen falt med 8,5 prosent. Også Shenzhen-indeksen (- 7,7), som viser utviklingen på Kinas nest største børs, falt kraftig.

Uroen skapte nedgang også i Tokyo (- 4,6), Hongkong (- 5,2) og Taipei (- 7,5).

- Det er panikk i markedene. Dette begynner å ligne den asiatiske finanskrisen på slutten av 1990-tallet, sier forskningsleder Takako Masai ved Shinsei-banken i Tokyo.

- Nok en gang selges det unna aksjer i Asia, og det sprer frykt i markeder i resten av verden tidlig i uken, sier markedsanalytiker Craig Erlam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag