NA24.no

- Det beste er bak oss

Sist oppdatert:
- Akkurat nå skurrer det litt, men vi slipper å gå på snørra, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Det har vært noen fantastiske år i økonomien, både ute og hjemme. Gjeldsvekst og fall i sparing har vært viktige motorer i utviklingen. Men nå kommer klare meldinger om at det begynner å gå saktere.

NA24 - din næringslivsavis

Det gjelder renten som har kommet tilbake på et normalt nivå, etter at den ble kuttet som en konsekvens av it-smellen.

Det gjelder også subprime-lånene. Lånene ble gitt til låntakere som ikke ble funnet kredittverdige, likevel fikk de 100 prosent boliglån, med avdragsfrihet og et par års lokkerente.

- Skandale
- Så viser det seg at de ikke kan betale for seg, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Det er et mikroproblem som er i ferd med å bli et makroproblem, mener han.

- Det er en skandale, men ingen tragedie, sier Andreassen.

- Subprimelånene er ikke nok til å velte bankvesenet, men det går den gale veien og tallene stiger. En stor bankkrise er mye større, og per i dag er konkursene lave, sier Andreassen.

Selv om vi unngår bankkrise, vil bankene endre vilkår. De vil kjempe om best mulige marginer, i stedet for flest mulig kunder med høyest mulig lån. Det blir innstramminger på utlånsbetingelser for bolig og bedrift.

- Urolig
Dette har allerede slått ut på eiendomsaksjene i Europa. De har falt 40 prosent det siste kvartalet. USA og Sverige har hatt mindre fall, og i Norge har det falt mye mindre.

- Jeg vet ikke hvordan det går, jeg er veldig urolig. Det som har drevet boligprisveksten er gjeld. Det har gitt folk mer penger å by for. Jeg er usikker på hva som skjer, men mener det er en betydelig risiko for at boligprisene faller tilbake der de kommer fra, hevder Andreassen.

Da mener han ikke at de vil falle til et nivå på begynnelsen av 1990-tallet - prisene har steget 300 prosent siden den gang - men tilbake til et nivå som det var for tre til fire år siden.

Han mener at vi lander på bena.

- Det kan bli globalt svakere vekst. Det vil også påvirke norsk økonomi. Boligprisene kommer til å falle og jeg tror boligbyggingen kommer til å gå ned i løpet av et par kvartaler. Vi vil neppe gå på snørra, denne gangen, sier Andreassen.

Andreassen fortalte om eiendomsbransjens økonomiske realiteter på eiendomsbransjens årlige økonomidag på Grand Hotel i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere