NA24.no

- Det blir en omfattende streik

UVISS SKOLESTART: Utdaningsforbundet vil ikke si når og hvor streiken vil ramme.
UVISS SKOLESTART: Utdaningsforbundet vil ikke si når og hvor streiken vil ramme. Foto: Foto: Frank May / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Men foreldrene og barn får ikke vite om, og når deres skole blir rammet.

Lærere i Bergen er for tiden i streik. De har ikke blitt enige med arbeidsgiveren sin, Bergen Kommune, om arbeidstiden til lærerne.

1. juli tok Utdanningsforbundet ut 33 lærere i streik. Alle disse jobber ved Rothaugen skole, som er en ungdomsskole. Streiken begynte etter at forbundet ikke ble enige med KS, først og fremst når det gjelder en avtale for lærernes arbeidstid.

Planlegger storstreik

Mandag var det meklingsmøte om lærerstreiken. Da møttes Utdanningsforbundet, som er lærernes organisasjon, og Kommunenes Sentralforbund (KS) hos Riksmekleren. Dette møte var obligatorisk, fordi det var gått en måned siden streiken begynte. Men meklingen ga ingen resultater. Dermed fortsetter streiken.

Og så snart skolen begynner, planlegger Utdanningsforbundet en storopptrapping av streiken. Da kan flere tusen gå ut i streik.


Hemmlig hvem som blir rammet

Men hvilken dato streiken begynner, vil de ikke Utdanningsforbundet røpe.

Leder for Utdanningsforbundet i Hordaland, John G. Torsvik, vil heller ikke s noe omhvilke skoler i fylket som kan bli rammet.  

- Men kan du si noe om hvilken type skoler? Kan det bli streikt ved både barneskoler og ungdomsskoler?

- Det kan det bli. Medlemsmassen vår går fra barnehager til videregående. Men jeg kan ikke si noe mer om hva som er bestemt, sier Torsvik til Nettavisen.

- Foreløbig er det bare å vente på varselet. Men det blir nok en omfattende streik, sier han.


- Handler om styringsrett

Kjernen i konflikten dreier seg om at lærerne mener at KS sitt forslag til ny arbeidstidsavtale  i alt for stor grad detaljstyrer lærernes arbeidshverdag.

- Dette handler ikke om at vi ikke vil jobbe en 7,5 timers arbeidsdag. For vi jobber mer enn det allerede, sa forbundsleder i Skolenes Landsforbund, Anne Finborud til Nettavisen nylig.

- Det handler ikke om kontortid, men det handler om å selv ha nok styringsrett over tidsbruken slik at vi får tilpasset undervisningsarbeidet til elevene på undervisningen, forklarer forbundslederen.

Denne styringsretten er noe som virkelig engasjerer lærerne. Leder for Utdanningsforbundet i Bergen, Bjarne Mohn Olsvold, forteller at streikeviljen nå er større enn noen gang.

- Det er foreløpig ingenting som tyder på at det nærmer seg noen løsning med KS (Kommunenes Sentralforbund). Vi er innstilt på storsteik, sa han til Bergensavisen tidligere denne uken.

Konflikten engasjerer svært mange lærerem og streikeviljen er stor, ifølge leder for Utdanningsforbundet i Bergen, Bjarne Mohn Olsvold.


Rektor støtter lærerne

Rektor ved den allerede streikerammede Rothaugen skole i Bergen, Atle Fasteland, er i stor grad enig med lærerne på skolen sin. Han vil heller ikke ha sentral detaljstyring av arbeidstiden.

- Som rektor ønsker jeg meg mer lokal frihet. For eksempel er det flere dager i forbindelse sommer-, høst og vinterferie der lærerne godt kunne vært på jobb. Det kan man bruke mer aktivt når man ikke har 7,5 timersavtalen, sier han.

Fasteland er relativt avslappet når det gjelder situasjonen ved skolestart.

- Mine lærere er tatt ut i streik, men det får ingen konsekvenser før planleggingsdagen og skolestart 18.august, sier han.


- Ikke bra å begynne med streik

- Mine tanker videre er at det er bedre å avslutte et skoleår med en streik enn å begynne med streik. Men vi har informert alle foreldrene, og de vet at det kan være streik når skolen begynner.

- Men hva tenker du om at de ikke vil si hvilken dag streiken eventuelt blir?

- Det er vel en del av strategien deres. Men rent formelt må de jo varsle arbeidsgiver fire dager før en streik. Men det er klart at en del av foreldrene sikkert har meninger om dette, sier Fasteland.

Han peker også på at skolen ikke vil slite mest.

- Jeg er jo rektor ved en ungdomsskole, og det er klart at det er mye verre med streik på en barneskole.


6-åringer får lærere

Selv om det Utdanningsforbundet ikke vil si noe om hvilke skoler som vil bli rammet av streiken, har leder i forbundet, Ragnhild Lied, gitt et løfte. Tirsdag gjorde hun det klart overfor Aftenposten at ingen 6-åringer skal komme til en skole uten lærere første skoledag. Noen dager eller uker etter at skolen er i gang kan det imidlertid hende at læreren forsvinner.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere